hír

Londonban és New Yorkban Felállítják a lerombolt palmürai templom mását - vigyázat, ez így kacsa!


sebesp | 2016.01.03
Háromdimenziós nyomtatással elkészítik, és Londonban valamint New Yorkban idén felállítják a szíriai Palmürában lerombolt Baál-templom jellegzetes ívelt épületelemének életnagyságú mását – jelentette be az Oxfordi és a Harvard Egyetem közös intézménye, a Digitális Régészeti Intézet.

Az ókori templom maradványait, amelyek a romváros más elpusztított építményeivel együtt a világörökség részét képezték, a Palmürát májusban elfoglaló Iszlám Állam fegyveresei rombolták le. A szélsőségesek megsemmisítették a híres palmürai diadalívet és Baál-Samin templomát is.

Az életnagyságú másolatokat a londoni Trafalgar téren és a New York-i Times Square-en építik meg. Emellett számos kisebb-nagyobb másolatot is készítenek a templomívről, ezeket szerte a világ iskoláiban, múzeumban és híres közterein állítják fel. A Digitális Régészeti Intézet szóvivője szerint a projekt célja felhívás a cselekvésre, a figyelem felkeltése a Szíriában, Irakban és Líbiában zajló eseményekre.

"Azt üzenjük vele, hogy bármit, amit ti leromboltatok, mi újjáépítjük" - mondta Roger Michel.

Az életnagyságú másolat elkészítéséhez a világ legnagyobb 3D-nyomtatóját tervezik legyártani.

A hírt elsőként az MTI adta közre, de amint szakmai hírekben már megszokhattuk, az információ kissé pontatlan, hiszen nem a lerombolt boltíveket, hanem az egyedül megmaradt egyenes záródású, 15 méter magas kapuzat másolatát szándékoznak felállítani a világ több pontján.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások