buildecon | 2023.07.27

Nem tudod, hová menj piknikezni idén nyáron? Van egy ötletem. A dégi Festetics-kastély angolkertje olyan nagy, mint a New York-i Central Park, csak itt még egy időutazásra is befizethetsz.

Kastélytúrám következő állomása a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében 2018-2022 között megújult dégi Festetics-kastély parkja mely még ma is hazánk legnagyobb angolkertje.

A klasszicista kastélyt Festetics Antal építtette 1802 és 1812 között, tervezője Pollack Mihály volt. A kert a kastéllyal egyidejűleg épült, majd Festetics Lajos itt Magyarországon egyedülálló szerpentin tórendszert alakíttatott ki. A tórendszerben álló szigeten a most felújított vöröstéglás Hollandi-házat Festetics Pál építtette. Itt az eredeti funkció helyett ma itt kiállítás látható: a földszinten tehénistálló, az emeleten pedig Festetics Andorné lakosztálya aki tüdőbeteg volt. (Az akkori tévhit szerint ammóniában dús levegőt és frissen fejt tejet javasolták gyógymódnak. A grófné szép kort élt meg, de nem emiatt, hanem valószínűleg amiatt, mert közösségtől elzárva élt.) A szigetre akkoriban dróton húzható csónakkal lehetett csak átmenni, de ma már egy fahídon lehet ide jutni. Festetics Sándor (1882-1956) drasztikus átalakítást végeztetett a kertben: felszámolták a kertészet nagy részét és olyan építményeket építettek mint a szivattyúház, az antik forrás vagy a teraszos kert kőkerttel és teniszpályával. A II. világháború után a kastélyt államosították. 1950-től görög menekült gyerekek érkeztek ide a polgárháború miatt, majd 1954-től gyermekotthonként működött. 

Az elhanyagolt parkot 2003-tól kezdték megtisztítani, ekkor lett látogatható. 2009-2015 között európai uniós pályázatból újult meg a tórendszer és a tóparti sétány, majd a Kastélyprogramban a zöldfelületeket és a kerti építményeket állították helyre, felújították a Hollandi-házat, a szivattyúházat és a teniszpályát is. 

A kastély teraszáról a kilátás mint egy festmény. Amíg várakozom a tárlatvezetésre, mezítláb átsétálok a szigetre, és megtöltöm a kulacsom jéghideg forrásvízzel. A kastélytúra után visszamegyek a szigetre, és a tóparton ülve befejezem a könyvem. Időutazás a javából. Megfogadom, hogy legközelebb pikniktakarót és piknikkosarat is hozok. 

Fotók és cikk: Falucskai Eszter
A katélypark történetének forrása: https://degikastely.hu/

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások