hír Magyar Géniuszok Háza Nugati pályaudvar Rubik-kocka

Magyar Géniuszok Háza is lesz, Rubik-kocka helyett földalatti bunkerbe rejtenék


sebesp | 2016.04.07
A Duna melleti gigantikus Rubik-kocka helyett egy zöld domb rejtené a Nyugati mögött a magyar innovációkat bemutató múzeumot.

Elvben elfogadta, de további kidolgozásra visszaadta a kormány Lázár Jánosnak a Nyugati melletti park koncepcióját. A Liget-projektnél is költségesebb, 215 milliárdosra saccolt, a pályaudvar felújítását, a sínek lefedését is magában foglaló beruházás kapcsán Lázár először egymillió fát ígért, de ha valóban így történne, akkor a 25 hektáros területen alighanem a világ legnagyobb bonsai-kertje valósulna meg, hiszen a négyszer akkora területű Városligetben mintegy hatezer fa van. Lázár ma már csak ötezer fát ígér, de a jórészt betonteraszokból álló területen ez is legfeljebb csak tujából képzelhető el – írja a hvg.hu.

Az ötlet eredetileg Demján Sándortól jött, mondván, itt lehetne elhelyezni a Ligetbe tervezett múzeumokat. Nem teljesen önzetlenül. Ha a Liget múzeumai nem is kerülnek ide, kormányközeli forrás szerint, a magyar innovációt bemutató, Duna partra tervezett Rubik-kockát formázó épület befulladt ötletét itt újítanák fel. Finta József, akiktől a Miniszterelnökség koncepciótervet kért a területre, megerősítette, hogy a terveikben valóban szerepel egy 70-80 ezer hasznos négyzetméteres tér, ami lehetne „Csodák Palotája”, vagy „Magyar Géniuszok Háza”.

Finta szerint a zölddel borított épületből kevés látszana, hiszen a Podmaniczky utca és a lefedett sínek felépítménye közti szintkülönbséget kihasználva egy mesterséget domb rejtené azt. Szerinte a múzeumépület jót tenne a park népszerűségének is. Azonban Finta szerint valószínűleg csak akkor lesz valami a tervből, ha sikerül rá uniós forrást szerezni.

Forrás: hvg.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások