hír pályázat felújítás újjáépítés Notre Dame

Másolat vagy kortárs legyen a Notre-Dame új tornya?


sebesp | 2019.04.17

Nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a Notre-Dame huszártornyának újjáépítésére.

A pályázat segítségével döntik el, hogy az eredeti másolatát építik meg, vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség – jelentette be szerdán Édouard Philippe francia kormányfő. A 19. században Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc által épített, 93 méter magas, fából készült és ólommal borított szerkezet összeomlott a hétfői tűzben.

A pályázatot a Notre-Dame-program keretében írják ki, amelyre törvényt is alkotnak az újjáépítéshez meghirdetett adománygyűjtésről. Az adományok után adókedvezményt is biztosítanak.

A törvénytervezet értelmében magánszemélyeknek 1000 euróig 75%-os, efelett 66%-os jövedelemadó-csökkentést írnak jóvá az adományok után. A cégek a szokásos műpártolói adókedvezményben részesülnek – mondta Édouard Philippe kormányfő. Hozzátette, a munkák költségeit még nem becsülték fel.

A párizsi ügyészség bejelentette, hogy kedden a nyomozók 30 szemtanút hallgattak ki, és szerdán további kihallgatások lesznek. A szemtanúk között a katedrális biztonsági személyzetének tagjait, valamint a tető és a huszártorony renoválását végző vállalat alkalmazottait is kihallgatják. A vizsgálat elsődlegesen balesetet feltételez, amely szakértők és a francia média szerint a munkákkal lehetett kapcsolatos.

Tudományos szakértőket egyelőre nem engedtek be a székesegyház belsejébe, mert attól tartanak, hogy az épületszerkezet esetleg nem biztonságos.

A székesegyház fő vallási ereklyéit és műkincseit épségben a Louvre múzeumba szállították, ahol szakértői vizsgálatnak vetik őket alá – mondta Édouard Philippe.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások