hír tervek Budapest Budai Vár Nemzeti Hauszmann Program

Még több egykori épület másolata épül meg a Budai Várban


sebesp | 2020.12.14

Újjáépítik a Fehérvári rondellát, restaurálják Görgey Artúr lovasszobrát, új várgarázst építenek és megújítják a Nyugati kerteket – tették közzé szombaton a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

A Budavári Palotanegyed megújításának hivatalos honlapján kifejtették: 2021 első felében újabb fejlesztéseket indítanak el a Várhegy nyugati oldalán.

A Fehérvári rondella jelenleg ismert formája a második világháború után alakult ki, de olyan rossz szerkezeti állapotban van, hogy először le kell bontani, majd újból felépíteni. "A rekonstrukció a régészek számára is tartogathat meglepetéseket, ugyanis a bástya területén korábban soha nem végeztek átfogó feltárásokat" – fogalmaztak. Kiemelték: fontos céljuk, hogy a budai Várban élők és a látogatók a várfalak mentén körbejárhassák a Budavári Palotanegyedet, aminek biztosításában a rondellának is szerepe van.

A munkálatokkal egyidőben restaurálják Görgey Artúr lovasszobrát. A megszépült alkotást a Fehérvári rondella felújítása után állítják vissza a helyére – írták.

Kitértek arra is, hogy a rondella közelében, a József főhercegi palota újjáépítéséhez kapcsolódva egy új, több mint 300 férőhelyes várgarázst építenek, amely tovább csökkenti majd a Várban parkoló autók számát. A garázs fölött pedig – a jelenleg elhanyagolt Nyugati kertek helyén -, a budai borvidék "egykor méltán híres szőlőtermelését bemutató" szőlőskertet és a budavári gyümölcsöskerteket megidéző zöld felületet alakítanak ki – írták.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások