sebesp | 2013.01.30
Tűzről pattant jégkorszaknak lehettek tanúi Chicago polgárai egy téli tűzeset után. A tűzoltók napokig tartó munkájának eredményeként a korábban még izzó falak mesebeli jégruhába öltöztek.

Több mint 200 tűzoltó vette kezelésbe az amerikai nagyváros egyik üresen álló, lángra kapott raktárépületét. Három napon át folyamatosan locsolták a vizet az épületre, melyben a tűzfészkek újra és újra erőre kaptak a -7 °C-os hideg ellenére. Közben a hőmérséklet -11 °C-ig is lecsökkent, havazott is egy keveset – a város kútjai, szabad vízfelületei befagytak. Ezalatt a belül még izzó épület homlokzatán vastag jégkéreg alakult ki, és leginkább csak a mesefilmekben látott téli ruhát öltött magára a raktárház.

Talán mást láthatott Karl Wilhelm Friedrich von Schlegel német filozófus maga előtt, mikor úgy jó 200 évvel ezelőtt a művészet és a filozófia viszonyát elemezte, és arra a következtetésre jutott, hogy az építészet megfagyott muzsika, de az kétségtelen, hogy a megfagyott építészet egy szép példáját láthatjuk a képeken.

Forrás

Video

Képek: Darek Szupina, David Schalliol, Robert R Gigliotti

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások