sebesp | 2023.03.05

A 78 éves korában elhunyt, Uruguay-ban született sztárépítész számos épületével gazdagította az elmúlt néhány évtized kortárs építészetét világszerte.

Rafael Viñoly irodája számos nagy léptékű épület tervezéséért volt felelős szerte a világon. Ezek közül a New Yorkban épült 432 Park Avenue és a londoni 20 Fenchurch Street (ismertebb nevén a Walkie Talkie) felhőkarcolók keltettek komolyabb érdeklődést az elmúlt években.

Viñoly az uruguayi Montevideóban született, a Buenos Aires-i Egyetemen tanult, mielőtt 1964-ben társalapította első stúdióját, az Estudio de Arquitectura Manteola-Petchersky-Sánchez Gómez-Santos-Solsona-Viñolyt. A stúdió a továbbiakban az egyik legnagyobb iroda lett Dél-Amerikában. 1978-ban Amerikába költözött, és nem sokkal ezután megalapította Rafael Viñoly Architects stúdióját, amelynek jelenleg az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Arab Emírségekben és Argentínában van irodája.

Irodája számos nagyszabású közösségi projektért volt felelős Buenos Airesben, beleértve a város képviselőházát, a híddal teli Rioja-lakásprojektet és az Argentina Televisora Color-t, az argentin  televízió központját, amelyet az építész karrierje meghatározó projektjeként jellemzett.

Az Egyesült Államokban egyebek mellett San Franciscóban az UCSF Institute for Regeneration Medicine gyógyszerészeti központ és a New York-i Rockefeller University Campus érdemel figyelmet.

2009-ben tervezte a montevideói Carrasco Nemzetközi Repülőtér új terminálját, amely a szülőföldjéhez való visszatérést jelentette. Ezt a projektet a kör alakú Laguna Garzón híd követte 2015-ben.

Európában az Egyesült Királyságban épültek meg munkái, többek között a már említett, alakja miatt széles körben Walkie Talkie néven ismert toronyház a Cityben, valamint a Battersea Erőmű beépítési terve, és a colchesteri Firstsite vizuális művészeti központ.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások