hír épületfelújtás műemlékvédelem egyházi épület

Kilátóval újult meg Gyöngyös szimbolikus épülete


sebesp | 2019.10.18

A Szent Bertalan-templom átfogó rekonstrukciója keretében a száz éve várt toronysisak-rekonstrukció mellett turisztikai fejlesztésre is sor került.

A Gyöngyös jelképeként is ismert Szent Bertalan-templom tetőzete egy 1917-es tűzvész során semmisült meg, azóta a templomot ideiglenes kupolák fedték. Az eredetileg 1756-ban átadott barokk templom most elkészült felújításának eredményeként egy "új turisztikai vonzerő" is létrejött a városban. 

A Szent Bertalan-templom toronysisak-rekonstrukciójára és turisztikai fejlesztésére a helyi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kiírásán nyert európai uniós forrást, amit konzorciumi partnerével, az Egri Főegyházmegyével karöltve 36-36 millió forinttal egészített ki. Az 564 millió forintos összköltségvetésű projekt keretében egyebek mellett megújultak a templom 17 tonnás, 18 méter magas toronysisakjai, visszakapva eredeti formájukat. A város legnagyobb katolikus egyházi épületének déli toronyban látványlift és kilátó épült, a parókia épületében pedig kávézót alakítottak ki.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások