hír pályázat

Megvan a Múzeumkert-ötletpályázat eredménye


sebesp | 2016.08.30
A Tér-Team Kft. harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan is átgondolt terve nyerte az első díjat a Múzeumkert-ötletpályázaton, amelynek eredményeit hétfőn hirdették ki a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Múzeumkert-ötletpályázat célja egy olyan zöld és családbarát park létrehozása, amely egyszerre felel meg a hagyományoknak és a 21. század elvárásainak – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az eredményhirdetésen.

A miniszter hozzáfűzte: egy kultúrnemzet számára kulturális intézményeinek és azok környezetének állapota az önbecsülésnek is az értékmérője, ezért fontos, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum kertje a 19. századi épített környezetbe simuló, a történeti angolparkot is megidéző, méltó állapotban várhassa a látogatókat.

Szeretnénk, ha a kertépítés a Palotanegyed megújításának csak a kezdete lenne – fogalmazott az eseményen Balog Zoltán, aki a Magyar Nemzeti Múzeum környezetét képező épületek hasznosításáról szólva hangsúlyozta azt is: a kormányzat célja megőrizni a Rádiózenekar komoly technikai és történelmi értékeket hordozó stúdióit is.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a nagyvárosi szimbolikus kertek fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy komoly társadalmi feszültségeket keltene, ha Firenzében a Pitti-palota mögötti Boboli-kertben, vagy a Buckingham-palotával szembeni St. James's parkban hasonló állapotok uralkodnának, mint most a Múzeumkertben.

A Tér-Team Kft. a pályázat kétmillió forinttal járó első díját az indoklás szerint harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan is átgondolt, a pályázati kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseivel nyerte el. A 1,5 millió forintos második díjat a Pagony Kft. szerezte meg. A harmadik helyezett Stéhli Zoltán Imre terve lett, amelyet egymillió forinttal jutalmaztak. A szakmai zsűri emellett további három tervet, Almási Balázs, Fábián Zsófia Eszter és Lehotai Bence Gábor pályázatát javasolta megvételre a pályázat kiírójának.

A bírálóbizottság szakértője, Jámbor Imre tájépítész a pályázat szakmai tanulságait összegezve úgy fogalmazott: fontos szempont volt a beérkezett 12 terv elbírálásakor, hogy a pályaművek kellően átgondolt elképzeléseket fogalmazzanak meg az úgynevezett kertészház új funkcióval ellátását és a növényállomány megújítását illetően, valamint egy 20-30 éves kezelési tervet is tartalmazzanak, megjelölve a szükséges karbantartásokat és fejlesztéseket.

A zsűrinek szintén lényeges szempontja volt az elbíráláskor, hogy a pályázatok milyen megoldást kínáltak a Múzeumkert és a Pollack Mihály tér egybenyitására. Utóbbival kapcsolatban elmondta: a bizottság a jövőbeli rendezéshez javasolja, hogy a Pollack Mihály téren a mélygarázsokhoz vezető utat leszámítva teljesen szűnjön meg a gépkocsiforgalom.

Az eredményhirdetésen részt vette Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára, valamint Csorba László, a múzeum korábbi főigazgatója is, aki a pályamunkákat méltatva arról beszélt: a győztes terveken a Múzeumkert iránti szeretet érhető tetten.

Az ötletpályázat nyertes munkáinak elképzeléseit is felhasználó végleges terveket az Új Nemzeti Múzeum koncepcióval együtt Balog Zoltán 2017. január végéig terjeszti a kormány elé, addig elkészül a faállomány újabb vizsgálata, valamint elindul a park régészeti felmérése is. A megújult Múzeumkert a tervek szerint 2017 végéig készül el.

(A Tér-Team vezető tervezője az a Szabó Gábor, aki 2012-ben az Év Tájépítésze volt. - a szerk.)

Forrás: www.kormany.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások