hír cikk műemlék

Mennyit ér a műemléked?


sebesp | 2012.08.27
Egy műemlék eszmei értéke többnyire felbecsülhetetlen, az általa egy adott ország számára indukált gazdasági bevétel annál inkább felbecsülhető. De mi az a különleges kincs, ami 120 ezer milliárd forintot ér?

Az olaszországi Monza és Brianza Kereskedelmi Kamara arra volt kíváncsi, mennyit érnek hazájuk számára egyes világhírű európai műemlékek. A tanulmányban különböző elemző szervezetektől származó tíz szempontot vettek figyelembe. Az értékelésben a „turisztikai indexben” többek között a hely gazdasági értékét, a műemlék hírnevét, és a turisták özönét, a „gazdasági vonzerő indexben” pedig az export értékét és az általa létrehozott állásokat is kalkulálták.
A kutatás végeredményeként az évi közel nyolcmillió látogatót vonzó párizsi Eiffel-torony lett az abszolút győztes, 435 milliárd eurós gazdasági értékével. Majdnem ötször olyan „drága kincs” a franciáknak, mint a rangsorban utána következő Kolosszeum, vagy a következő Sagrada Familia.
Nem mindenki elégedett a kutatás végeredményével. Miközben a franciák éljeneznek, az olaszok kifejezetten sérelmezik, hogy a Milánói Dóm és a Kolosszeum együtt is kevesebbet ér, mint a 322 méter magas párizsi vastorony.

A ranglista:

1. Eiffel-torony, Párizs: 435 milliárd euró
2. Kolosszeum, Róma: 91 milliárd euró
3. Sagrada Familia Katedrális, Barcelona: 90 milliárd euró
4. Dóm, Milánó: 82 milliárd euró
5. Tower, London: 70.5 milliárd euró
6. Prado Múzeum, Madrid: 58 milliárd euró
7. Stonehenge, Egyesült Királyság: 10.5 milliárd euró

Forrás: telegraph.co.uk

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások