hír exkluzív buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ebuild

Mérsékelt maradt a társasházi lakásépítés-indítás az idei első negyedévben

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2022 Q1


buildecon | 2022.05.12

A legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentés szerint az új társasházi projektek indítását mérsékelt ütem jellemzi. 2022 első három hónapjában, 2021 utolsó negyedévéhez képest, csökkent a megkezdett társasházi kivitelezések összértéke, ahogy a 2021 első negyedévétől is elmaradtak a számok.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés társasházi Aktivitás-Kezdése

Idén január és március között 85 milliárd forintot tett ki a társasházi Aktivitás-Kezdés. A fejlesztőket az óvatosság jellemzi a beruházások elindítását illetően. A piaci bizonytalanságok, mint az építőanyag jelentős, és előre nehezen megjósolható ütemű drágulása és az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák nehezítik a projektek tervezhetőségét, illetve a dráguló finanszírozás miatt a kereslettel kapcsolatos kockázatok is a lassabb indításra ösztönözhetik a beruházókat. 

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Legnagyobb elindult beruházások az 1. negyedévben 

2022 1. negyedévének legnagyobb elindult projektjei közé több budapesti építkezés tartozott, ilyen a BudaPart társasház BRG épületének építése a VI. ütem keretében a XI. kerületben, illetve a Le Jardin társasház I. üteme és a BLU lakópark komplexum a XIII. kerületben.  

A 2022 januárja és márciusa között befejezett projektek összértéke valamivel 40 milliárd forint felett alakult, ami az elmúlt évek legalacsonyabb Aktivitás-Befejezési mutatója. Mindemellett az előrejelzések szerint az idei év során rekordok közeli átadás várható a társasházi lakásépítésekben.

Hozzá kell azonban tenni, hogy a korábban említett problémák, mint a szállítási láncok megszakadása lassíthatják a beruházások átadását, ami miatt egyes projektek az előzetesen tervezettel szemben jövőre csúszhatnak át.

Regionális társasházi lakásépítések
 
A megindult társasházi építkezések régiók közötti megoszlása meglehetősen egyenlőtlen volt 2022 1. negyedévében. A kivitelezési fázisba lépő lakásépítések összértékének 72%-a Közép-Magyarországon koncentrálódott, Budapesten 71%, ami több, mint 10 százalékponttal meghaladja a 2014-2021 között jellemző arányt.

Kelet- és Nyugat-Magyarország súlya eközben csökkent, az előbbi Aktivitás-Kezdés mutatóból való részesedése csupán 12%-ot tett ki.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások