tervek cikk

Mesterséges intelligenciával gondolták újra Haussmann Párizsát


sebesp | 2023.01.22

Vincent Callebaut Párizs jellegzetes házsorait zöld, lélegző épületekként fogalmazta újra.

A Vincent Callebaut Architectures építésziroda futurisztikus, biológiai ihletésű építészeti koncepciók sorozatát mutatja be a francia főváros számára. Az építészek az új mesterséges intelligencia eszközök erejét hasznosítják, hogy létrehozzák a zöld „Haussmann” épületek és biomimetikus pozitív energiájú szerkezetek, „archibiotikumok” gyűjteményét.

A terveket Haussmann báró munkáiból merítették az alkotók, aki Párizs városképének 1853 és 1870 közötti átalakulásáért volt felelős.

Az így létrejövő egységek bioalapú anyagokból (például döngölt föld, bambusz, mikroalgák, micélium stb.) épülnének, és úgy lennének kialakítva, hogy képesek legyenek előállítani a saját működésükhöz szükséges energiát, és a bennük képződött hulladékot erőforrásokká alakítsák a 2050-re kitűzött nemzeti szén-dioxid-semlegességi cél elérése érdekében.

Georges-Eugène Haussmann, más néven Haussmann báró, 1853 és 1870 között Szajna prefektusa volt, és a Simeon Bizottság által kidolgozott átfogó felújítási terv elmélyítésével III. Napóleon égisze alatt vezette Párizs átalakulását a második birodalom idején. Az 1832-es kolerajárványt követően Haussmann átalakításai az egészséges környezetre helyezték a hangsúlyt, és a lakosság, az áruk, a levegő és a víz áramlásának megkönnyítését tűzték ki célul különböző városrendezési programok elindításával. Az évtizedekig tartó munkálatok eredményeként az idejétmúlt középkori, zsúfolt és nyomorúságos negyedeket teljesen leromboltak, s helyükön a kornak megfelelő, a várost levegőssé tevő sugárutakat nyitottak. A Párizs széles sugárútjai mentén emelt épületek adták a városnak azt az arculatot, amelyet ma ismerünk.

Haussmann munkáiból merítve a Vincent Callebaut Architecture építészei a mesterséges intelligencia (AI) eszközökkel folytatják a klíma- és energiaszolidaritás lehetőségeinek feltárását. A francia építészek a meglévő épületekből, valamint az ökoszisztémára történt visszacsatolásokból és biomimetikumokból1 merítenek ihletet, hogy egy sor zöld, organikus építmény koncepcióját hozzák létre Párizsban. A francia főváros történelmi örökségét megőrző érzékeny és kortárs párbeszéd révén a projekt a városi frissesség szigeteit nyújtja a természet, a biodiverzitás és a permakultúrás2 városi mezőgazdaság felélesztésével a város szívében.

Az eredmény az emberiség-természet párosának tisztességes szimbiózisa, futurisztikus, bio-ihletésű építészet, amely a francia know-how magas fokú mérnöki tudásán, a kivitelezésen és az élvonalbeli iparon alapszik.

Forrás: vincent.callebaut.org

1  elektronikai áramkörök és a biológiai szövetek összekapcsolása.

2  olyan mezőgazdasági termelő rendszerek tervezése, és működtetése, amelyek rendelkeznek a természetes ökoszisztémák változatosságával, stabilitásával és rugalmasságával. Az emberi közösségek és a természetes táj olyan integrációja, mely lakóinak biztosítani tudja az élelmet, energiát, lakást és egyéb anyagi, és nem anyagi szükségleteit.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások