cikk

Monokróm, és közel sem egyhangú


d.adel | 2023.09.20

A Strassburghoz közeli francia Otterswiller városkában monokróm színekkel is hívogató az új, iskolából, óvodából és gondozóintézményből álló épületegyüttes. Az Urbane Kultur építészei, Dominique Cornaert és Philippe Dahan tervezte épület harmonikus látványát a homlokzatán alkalmazott különböző anyagok összhangja adja, amelyben a Prefa fehér homlokzatburkoló rombusza is szerephez jutott.

Erdők, rétek és családi házak övezte lejtős területen áll a franciaországi kisváros új oktatási központja, ahol a megrendelő önkormányzat kifejezett igénye szerint a két épület egységet alkot, mégis pregnánsan elválik egymástól. Az épületegyüttesben kapott kényelmes helyet az oktatási funkció, az óvodai- és iskolai blokk, a másik épületszárny pedig az iskolán túli, gondozási funkciót ellátó terület. A kialakításra vonatkozó megrendelői igényt az építészek a rendelkezésre álló, és a környékre jellemző lejtős telken a két épületet szinteltolásával oldották meg. Az iskolai főbejárattól elkülönülten, azon a folyosón át közelíthető meg az óvoda, amely a két épületet belül is összeköti. Az épületre általában jellemző az átgondolt térrendezés, aminek a minőségét tovább fokozza a megvalósításhoz alkalmazott anyagok összhangja.

 

Látványosan monokrómban

Mivel egymástól ténylegesen független, egyetlen folyosóval összekötött két önálló épülettömbről van szó, a homlokzatuk is teljesen független egymástól. A tervezői elképzelés szerint azok látványukban mégis szükségszerűen egységet alkotnak. A megoldás a közel sem egyhangú „egyszínűség” - fehérben. Az általános iskolának és az óvodának a nyeregtetőre átforduló homlokzati megoldással tervezett tömbjét ugyanis fehér színű mázas hódfarkú cseréppel burkolták. Ehhez csupán színében igazodik a gondozóintézmény lapostetős épülete, ahová a Prefa alumínium homlokzatburkoló rombuszt választották P.10 Prefa-fehér színben.

 

Aprólékos szakmunka

Simon Moog és három munkatársa, a bádogosmunkával megbízott, sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakkivitelező csapat, 300 m2 alumíniumot dolgozott fel az otterswiller-i gondozóintézmény homlokzatára. A gyakorlott szakemberek munkájának köszönhetően a precízen megtervezett és kialakított alépítményre néhány rövid hét alatt gyorsan került fel a homlokzatburkoló rombusz és készült el a látványos fehér alumínium felület. A munka során a szakemberek arra is figyeltek kellett, hogy ne csupán függőlegesen, hanem vízszintesen is szabályosan ki kell jönnie a mintázatnak, hiszen a legkisebb pontatlansággal is sérült volna a látvány esztétikája.

  • Funkció: Általános Iskola, óvoda és gondozóintézmény, Franciaország
  • Építészet: Urbane Kultur, Strassburg
  • Kivitelező: Charpentes Moog
  • Homlokzat típusa: PREFA tetőfedő és homlokzatburkoló rombusz 44 x 44, P.10 Prefa-fehér
  • Foto: PREFA | Croce & Wir

www.prefa.hu

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások