hír díj

Műemléket mentettek, díjat nyert a Csillaghegyi fürdő felújítása


d.adel | 2019.10.02

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő korszerűsítési projektje díjat nyert a Mapei referenciaépületek világversenyén. A felújítás keretében restaurálásra és áttelepítésre került két nagyméretű védett mozaik alkotás. Ilyen nagyméretű üvegmozaik alkotás bontása, restaurálása és áttelepítése ez idáig még nem történt Magyarországon.

A Mapei Csoport leányvállalatai között 18. alkalommal megrendezésre került Reference Grand Prix versenyre 459 kiemelkedő referencia pályázat érkezett be a világ minden tájáról. A múlt héten Bolognában rendezett eredményhirdetésen a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő felújítása hidegburkolás projektek kategóriában került a legjobbak közé.
A beruházás közbeszerzés keretében a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. beruházásában és a Kalotherm Zrt. generálkivitelezésében valósult meg. A több ezer négyzetméternyi hidegburkolati munkálatot az AG Total Solution Kft. végezte. Megújultak és új burkolatot kaptak a medencék és medenceterek, valamint több helyre, medencékbe, falakra, gőzfürdőkbe, gőzkabinba és wellness terekbe üvegmozaik burkolat került. A munkálatok legkülönlegesebb eleme a Barcsay-mozaik áttelepítése volt.

A Barcsay-mozaik
A két elemből álló nagyméretű mozaik 1976 óta díszítette a lebontásra váró Újpesti Uszodát. Mivel a Barcsay-mozaik védett alkotás, bontása és elszállítása gondos tervezést és nagy körültekintést igényelt. Az áttelepítést a Filó és Társa Kft. végezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatala által jóváhagyott restaurátori tervek alapján. A restaurálási munkálatokat Filó Mihály (Magyarország Mesterek Mestere 2015) irányította.
A bontást követően tisztításra kerültek az üvegmozaikszemek, pótolták a hiányzó darabokat, végül újra összeépítésre került a teljes alkotás. A restaurálási szakasz mintegy hét hónapig tartott. A Barcsay-mozaik ma az új helyén, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő uszodaterében csodálható meg.

„Ez egy nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő teljesítmény, ami nagyon magas szintű szakmai tudást igényel minden szereplő részéről. Nagyon büszke vagyok, hogy hozzájárulhattunk e műalkotás megmentéséhez” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A beruházás adatai

  • Referencia: Csillaghegy Árpád Forrásfürdő
  • Helyszín: Budapest
  • Kivitelezés éve: 2018
  • Beruházó: Budapesti Gyógyfürdő és Hévízei Zrt.
  • Generálkivitelező: Kalotherm Zrt.
  • Építész: Ybl Tervező Kft.
  • Hidegburkolati kivitelező: AG Total Solutinos Kft., Filó és Társa Kft.
  • Mapei partnerkereskedő: AG Total Solutions Kft., Filó és Társa Kft.
  • Mapei kapcsolattartó: Hugyecsek György

Forrás: sajtóközlemény
(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások