tervek lakóépület zöld építészet Hollandia MVRDV Van Boven Architecten

Az MVRDV kifordított virágboltként vizionálja a zöld építészetet


sebesp | 2019.08.17

Az MVRDV és a Van Boven Architecten tervezte Green Villa egy négyszintes iroda- és lakóépületet, amelynek teljes külső homlokzatát különféle edényekbe ültetett növények borítják.

A rácsos „állványrendszer" túlméretezett virágbolti polcrendszernek hat, ezzel bizarr, de kétségtelenül egyedi megjelenést kölcsönözve a tervezett épületnek.

A terv Sint-Michielsgestel holland faluba, a Dommel-folyó mellett egy saroktelekre készült, az épület a szomszédos építmények városi léptékéhez igazodik, miközben a növényekkel dúsított homlokzat segít belefolyni a közeli folyó partjának zöld környezetébe.

A cserepes növények, bokrok és fák különböző méretű és mélységű polcokon ülnek. Az élő homlokzatra kiválasztott fajok közé tartoznak a aranyvessző és jázminbokrok, valamint a fenyő és a nyírfa. A tetőre további edényeket fognak felszerelni.

"Ez a terv a homlokzat nélküli épületekkel és a radikális zöldítéssel összefüggésben folytatott kutatásaink része" – mondta Winy Maas, az MVRDV alapító partnere. "Az 1990-es évekből eredő gondolat, a városi parkok mint egy oázis a városban elképzelése túlságosan szűkre szabott kereteket határoz meg. Szükségünk van egy radikális zöld merítésre, a homlokzatok és tetőfelületek növénnyel történő beborítására", utalva a The Why Factory szerkesztésében hamarosan megjelentő Green Dip című könyvre.

A Green Dip a The Why Factory, a Sydney Műszaki Egyetem és a Delfti Műszaki Egyetem által kidolgozott projektről számol be, amelyben azt vizsgálják, hogyan lehet a természetet jobban beleilleszteni a városok szövetébe. 

A Green Villa szerkesztése négyzethálón alapul, mely négy mező széles és három mező mély. Ebbe a raszterbe különféle térmodulok, például hálószobák és lakóterek helyezhetők el. Hasonló modulokat használnak a homlokzat kitöltésére, ezzel háromdimenziós arborétumot eredményezve, növény- és fakönyvtárat, névtáblákkal és további információkkal kiegészítve. A növényfajokat kiválasztják, és a homlokzat tájolását valamint a mögötte lévő élő funkciókat figyelembe véve helyezik el, biztosítva a magánélet, az árnyék vagy a szükséges kilátás igényeit. Helyben gyűjtött és tárolt esővizet használó, érzékelőkkel vezérelt öntözőrendszer garantálja az egész évben élő zöld homlokzatot.

Forrás: Az MVRDV honlapja

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások