rendezvény cikk BME Épületszerkezettani Tanszék Építész Tervezői Nap

Nagy helyszíni érdeklődés övezte az októberi Építész Tervezői Napot


Ware-Nagy Orsolya | 2021.10.14

Megtelt az előadóterem az október 14-én megrendezett Építész Tervezői Napon a Bara Hotelben. A helyszíni résztvevők és az online közvetítés követői ezúttal a szerelt technológiák témaköréből hallgathattak változatos előadásokat.

Az Artifex Kiadó és a BME Épületszerkezettani Tanszék közös konferenciasorozatának októberi konferenciája a Szerelt technológiák – az idő szorításában... címét kapta, a levezető elnök ezúttal Dr. Becker Gábor egyetemi tanár volt. Dr. Kakasy László címzetes egyetemi docens (BME Épületszerkezettani Tanszék) nyitóelőadásában a ragasztott homlokzatburkolatok és egyéb homlokzati kiegészítők, például a párkányok nem megfelelő beépítése okozta beázásokról adott körképet számos, a gyakorlatból vett példával. Rámutatott: a műszaki irányelv pontosan meghatározza, hogy a különböző homlokzatburkolókat mekkora tapadófelülettel, milyen tágulási hezagokkal kell beépíteni, és az is kiolvasható belőle, hogy mely esetekben kell kiegészítő rögzítéseket alkalmazni, viszont a fogadófelületek között a homlokzati hőszigetelés nincs megkülönböztetve.

Wiesner György műszaki vezető (Knauf Építőipari Kft.) a gipszkartonokhoz hasonlóan építhető, de kültérre is alkalmas Aquapanel változatos alkalmazhatóságát mutatta be: az épülőben lévő Sauska Borászat íves felületeit is ezzel borítják. Brassnyó László mérnök, alkalmazástechnikus (Knauf Insulation Kft.) a Heraklith és a fújható üveggyapot homlokzati alkalmazhatóságát ismertette. Kiemelte, hogy a Heraklith táblák Magyarországon, Zalaegerszeg mellett készülnek. A fagyapot vakolt és látszó felület is lehet, és felújításra is alkalmas: a nagyari kastély gátőrházát is ezzel hőszigetelték, ami egyben a látszó burkolat is lett. A favázra rögzített fagyapot táblák akár a fújható szigeteléssel is kombinálhatóak, ennek megoldására is láthattunk példát. Kovács-Sebestény Szabolcs műszaki vezető (Fischer Hungária Bt.) a rögzítéstechnika világába adott betekintést , többek között bemutatta a párizsi Défense negyed Grand Arc 2017-es felújítását, amelynek során a Fischer dübeleit alkalmazták. Az előadás a rögzítőelemek mellett kitért a szerelt burkolat tartószerkezeti vázára is. Vágó Bálint műszaki vezető (Saint-Gobain Hungary Kft.) a Glasroc építőlemez alkalmazhatóságának körét mutatta be egy egyszerű, kültéri sík álmennyezettől a különböző bonyolult felületek kialakításáig. Petényi Norbert épületszigetelő szakmérnök (Esal Hungária Kft.) előadása a múltból a jövő felé mutatott: a szálcement gyártásának hajnalán a szerelt burkolatok elsődleges célja az esővédelem és az esztétika volt, a hőszigetelés igénye és az átszellőztethetőség csak később jelentkezett. A jelenben a különleges, perforált vagy mintákkal ellátott felületek népszerűek, de íves burkolólapok is készíthetőek íves rögzítőprofilokkal. A jövő pedig a helyszíni élőmunkaigény csökkentése, valamint a napelemek homlokzatba integrálása felé mutat.

A kávészünetet követő második blokkot Pataky Rita mestertanár (BME Épületszerkezettani Tanszék) előadása indította. Látványos példákkal mutatta be az egyre divatosabb perforált megoldásokat, felhívva a figyelmet a háttérszerkezet igénybevételére. A zöld homlokzat is egy fajtája a perforált homlokzatoknak, sok előnyét nyújtja. Farkas Imre ügyvezető (Dörken Kft.) pont a perforált homlokzatok mögött használható fóliákkal folytatta, mint az online felületen feltett kérdésre válaszolva megírta: 25 év garancia van ezekre. Négy frissen elkészült, látványos épületen mutatta be Tornóczky Mónika okl. építészmérnök (Alukönigstahl Kft.) a függönyfalak lehetőségeit, köztük a Hungexpo új fogadóépületének 3D transzparenst falát. Ennek szabadon formált felületét háromszögekre fejtett síkokkal sikerült megoldani. Először adott elő a 14 éve futó sorozaton Loósz Balázs ügyvezető (Albagips Exim Kft.), megmutatva, az Albagips több mint az Albafal. Ezekkel a termékekkel rengeteg időt lehet spórolni, hiszen vakolásra, glettelésre nincs szükség. Kirner Zsuzsanna okl. építészmérnök, tervezői tanácsadótól (Sto Építőanyag Kft.) megtudhattuk, a cég messze nem csak vakolatokkal foglalkozik, átszellőztetett rendszerük például hő-, UV-, nedvesség-, zajvédelmet is ellát. A lemez mechanikai ellenálló képességét a színpadon demonstrálták.

Nyílászárós blokkal kezdődött a délutáni program. Balka Zoltán értékesítő, műszaki tanácsadó (Record – FAAC Hungary Kft.) arra hívta fel a figyelmet: az automata ajtók sokkal többet tudnak, mint amennyire használjuk őket: rendszerbe kötve a beléptetéstől a hő- és füstelvezetésig számos funkciót tudhatnak, és a közeljövőben a mesterséges intelligencia is megjelenik ezen a területen. A szekcionált ipari kapuk is nagy fejlődésen mentek át, tudhattuk még Fülöp-Mészáros Katalin építészmérnök tanácsadó (Hörmann Hungária Kft.) előadásából. Akár teljesen üvegezettek, vagy teljesen hőszigetelők is lehetnek, sőt, akár helyszíni, tehát a homlokzattal azonos (max. 22 mm-es) burkolattal is elláthatóak. Vintze Balázs projektvezető cége (Efaflex Hungária Kft.) 1 m/s sebességű és annál gyorsabban működő ipari kapukra specializálódott, ilyenek kerültek például az Audi győri gyárába. Tavalytól a cég vezérlő egységei képesek az üzemeltetői rendszerhez kapcsolódni, a prediktív karbantartást, a kopó alkatrészek elhasználódását jelezni, így szinte soha nem romlanak el.

Csattanónak a konferencia végére maradtak az alumínium szerelt homlokzatok, melyekről Orosz Péter építész szaktanácsadó (Prefa Hungária Kft.) beszélt. A hosszúkás elemes rendszerük új változata a Sidings X, melynek finoman nyomott átlós mintája elegánssá teszi a felületet, főleg "vadfedés" változata nagyon divatos.

Már Stonehenge is előregyártással készült – kezdte előadását Dr. Becker Gábor egyetemi tanár (BME Épületszerkezettani Tanszék), de az ókori görög oszlopok dobjai is előregyártottak. A modern előregyártás 1624-ben kezdődött Massachusetts-ben. Hazánkban a kazincbarcikai műtrágyatároló egy szép példa 1949-ből, és talán a CLASP rendszer alapgondolata sem volt rossz, csak a tűz- és korrózióvédelme. A világ ma újra az előregyártás irányába halad: tilt-up házak Amerikában, térelemes épületek Japánban, fa térelemek Németországban, és a sor folytatható. Ha a jövőt nem is látjuk, az idő szorítása csak fokozódni fog.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások