hír cikk Franciaország lottó műemlék

Nagy-Britannia után Franciaországban is elindult az "örökségvédelmi lottó"


d.adel | 2018.09.04
Több millió eurós bevételre számít Franciaország az "örökségvédelmi lottóból", amelyet hétfőn indítottak el a rossz állapotában lévő történelmi épületek és műemlékek helyreállítási költségeinek fedezésére.

A szelvényeket hétfőn kezdték árusítani a trafikokban. A népszerű televíziós személyiség, Stéphane Bern által kezdeményezett "örökségvédelmi lottó" bevételeinek jelentős részét olyan vallási, ipari vagy építészeti szempontból fontos történelmi épületek helyreállítására fordítják, amelyek megóvását a települések nem tudják maguk finanszírozni.

A kezdeményezés révén csaknem 270 helyszín fog anyagi támogatást kapni és közülük 18-at teljesen felújítanak. A szűkített listán szerepel egy 18. századi erődítmény egy apró bretagne-i szigeten, a néhai francia költő, Aimé Césaire Martinique szigetén lévő otthona, egy 12. századi burgundiai kastély, valamint egy római kori csatornahíd.

A speciális lottóhúzást a szeptemberi kulturális örökség napja előtt, szeptember 14-én tartják. A lottószelvények ára 15 € (5 000 Ft), az "örökségvédelmi lottóval" párhuzamosan egy új kaparós sorsjegyet is kibocsátanak, amelynek bevételeit ugyancsak a helyreállítási projektek támogatására fordítják. A lottó főnyereménye 13 millió euró, míg a kaparós sorsjegyen maximálisan nyerhető 1,5 millió euró rekordot jelent a sorsjegyeknél.

Franciaország éves örökségvédelmi büdzséje 326 millió euró. A francia kulturális miniszter, Francoise Nyssen szerint a speciális lottóból befolyó összeg – amelyet 15-20 millió euróra becsülnek – segíteni fogja a történelmi épületek megóvására irányuló erőfeszítéseket.

Stéphane Bern úgy vélte, a 15 millió euró "csepp a tengerben", mivel a franciaországi műemlékvédelmi épületek legalább 5%-a, mintegy 2 000 épület igényelne helyreállítást. A lottó ugyanakkor azt a benyomást keltheti a franciákban, hogy a kulturális örökség a saját tulajdonuk – hangsúlyozta a televíziós műsorvezető, aki számára tesztként is szolgál a szerencsejáték.

Stéphane Bern még pénteken jelezte: nem folytatja a kormány mellett önkéntesen vállalt műemlékvédelmi munkáját az év vége után, ha kiderül, hogy csak "bohócnak" használta a politika és nem fordít megfelelő összegeket a romos épületek helyreállítására.

 Franciaországban ez az első ilyen típusú kezdeményezés. Nagy-Britanniában már jó ideje létezik a nemzeti lottóbevétel bizonyos hányadát örökségvédelmi és kulturális célokra fordító örökségvédelmi lottóalap.

(MTI)

Fotó forrása és képek a 18 kiválasztott műemlékről: Business Insider France

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások