hír fenntarthatóság Magyarország mezőgazdasági építészet

Öt focipályányi üvegházváros épül Nyugat-Magyarországon


sebesp | 2019.06.04

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában – jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden sajtótájékoztatón Mosonmagyaróváron.

Nagy István mérföldkőnek nevezte a beruházást, mert a 330 hektáron megvalósuló fejlesztéssel az Agrárminisztérium azon céljai valósulnak meg, hogy versenyképessé váljon a magyar mezőgazdaság, és széles körben elterjedt legyen a precíziós technológia. 

A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszútávon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferenciaközpontot, hotelt, autópálya-felhajtót és lakásokat is kialakítana. A teljes beruházással ötezer új munkahelyet teremtenek – hangsúlyozta Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója.

Németország tavaly is Magyarország legnagyobb befektetője volt, és a legfontosabb külkereskedelmi partnere. Tavaly mintegy 27 %-át tette ki a kereskedelemnek a magyar-német reláció, mondta el Ponevács-Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) beruházások ösztönzéséért felelős helyettes államtitkára.

Ez a beruházás energetikailag Európa zászlóshajója lehet, mert olyan komplex megújuló energiára alapozott fenntartható energiamenedzsmentet kell kidolgozniuk, amelyhez városfejlesztési koncepció is kapcsolódik, mondta Jamniczky Zsolt, az E.On Hungária Zrt. igazgatóságának tagja. Magyarország kidolgozás alatt álló új energiastratégiájához is illeszkedik a beruházás, mert az okos, megfizethető és fenntartható energia alappilléreit egyesíti majd, mondta Jamniczky Zsolt.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások