sebesp | 2016.03.05
Több mint ezermilliárd forintnak megfelelő összegből elkészült New Yorkban a 2001-es terrortámadásban lerombolt ikertornyok helyén épülő felhőkarcolók tövében az új Calatrava pályaudvar. Még nincs kész, de már beázik.

New York egyik új jelképének ígérkezik a Santiago Calavatra spanyol sztárépítész tervezte, 108 méter hosszú, Oculusnak nevezett ovális épület. Égnek meredő, elvékonyodó tetőtartóival szárnyát kiterjesztő madárra emlékeztet az új közlekedési csomópont. A pályaudvar a New Jersey-i regionális vonalakat köti össze 11 New York-i metróvonallal.

Calatrava könnyed, világos, organikusnak ható tereket tervezett. Az eredeti elképzelés szerinti nyitható tető – a költségcsökkentés érdekében – nem valósult meg, csak a tetőbevilágítók maradtak, amelyek minden évben szeptember 11-én a terrortámadás évfordulóján kinyílnak majd. A tetővel egyébként máris gondok vannak, beázásokat jeleztek.

Bár az első terveket már 2004-ben bemutatták, az építkezés teljes befejezésére még hónapokig várni kell. Az északkeleti részt a tavasszal adják át, akkor lesz teljesen kész az építmény. A komplexumnak szerves része egy 34 ezer négyzetméter alapterületű, több mint 100 üzlethelyiséges Westfield bevásárlóközpont, melynek belső kialakítása tovább folytatódik augusztusig, az üzletek és vendéglátó helyek megnyitásának időpontjáig.

Forrás: www.dezeen.com
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások