cikk

Pinceszigetelés tervezése és kivitelezése a Büsscher & Hoffmann termékeivel


d.adel | 2022.06.15

Az épületeink egy része alatt pince, mélygarázs készül, hogy az értékes telek területét, esetleg a terepviszonyokat jól kihasználjuk. Természetesen itt is követelmény a megfelelő száraz belső tér, adott esetben az állandó emberi tartózkodás lehetősége.

Éppen ezért a pincék, mélygarázsok vízszigetelésének megtervezése és kivitelezése különösen nagy odafigyelést követel mind a tervezőtől, mind a kivitelezőtől. Mindezeken belül fontos a megfelelő, megbízható anyag kiválasztása valamint a megfelelő csomóponti kialakítás.

Pinceszigetelés tervezésekor, kivitelezésekor javasolt az ÉMSZ vonatkozó irányelveit, valamint a gyártó javaslatait is figyelembe venni. Pinceszigetelés készülhet talajnedvesség, ill. időszakos talajvíz ellen, de készülhet talajvíznyomás elleni szigetelés is. A szigetelés vonalvezetése szerint is csoportosíthatjuk a megoldást: a szigetelést vezethetjük a teherhordó falszerkezeten, a külső oldalon, vagy készítünk szigetelést tartó falat és azon vezetjük a szigetelést. A védett teherhordó szerkezet így is a védett oldalra kerül.

Mindkét megoldás jó, alkalmazhatóságát a helyi viszonyok vagy kivitelezhetőségi szempontok döntik el. A teherhordó szerkezet külső oldalán készülő szigetelés két ütemben készül: először a falszerkezet alatt, majd a falszerkezet elkészülte után annak külső felületén készül a szigetelés. A „klasszikus” megoldás a szigetelést tartó falon vezetett szigetelés egy ütemben készül, a szigetelést más munkafolyamat ritkán befolyásolja. Lehetséges olyan megoldás is, hogy a szigetelést tartó fal csak egy adott magasságig megy és ott átvált a szigetelés külső oldalira.

A függőleges és a vízszintes falszerkezetek megfelelő kellősítését Büsscherit BV oldószeres alapozóval kell végezni. A Büsscher & Hoffmann talajnedvesség vagy talajvíznyomás elleni szigetelésnek a modifikált elasztomerbitumenes KV E 45 K vagy GG E 45 K anyagot javasolja.

A rétegszámot, csomóponti kialakítást a vonatkozó irányelvek és gyártói utasítások szerint kell meghatározni. Talajvíz, rétegvíz elleni szigetelés esetén elegendő egy réteg elasztomerbitumenes vízszigetelő lemez, míg talajvíznyomás elleni szigetelés esetén a bemerülési mélységtől függ a bitumenes lemez rétegszáma.

Különös gonddal kell eljárni az esetleges csőáttöréseknél. Erre vannak zsugorcsővel összeépített csőátvezető elemek, melyek a szigetelésbe a galléros kialakításukkal könnyen és egyszerűen beépíthetők.

Az elkészült vízszigetelést célszerű megfelelően megvédeni pl. hőszigeteléssel vagy drén lemezzel, hogy a követő munkafolyamat ne okozzon mechanikai sérülést az elkészült vízszigetelésben. Az esetleges sérüléseket azonnal javítani kell, erre később nem lesz mód vagy csak hatalmas költségekkel!

A téma sokrétűsége miatt kérje a Büsscher & Hoffmann munkatársainak műszaki segítségét, akik jelentős tapasztalattal bírnak a bitumenes vízszigetelések világában.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások