hír Egyesült Királyság Japán Junya Ishigami london munkavállalás Serpentine

Rabszolgatartással vádolják az Építészkongresszus sztárját


sebesp | 2019.03.27
Az idei Serpentine pavilon tervezője, az Építészkongresszuson is előadó Junya Ishigami támadások kereszttüzébe került, miután nyilvánosságra került egy állásra jelentkezőnek adott válaszlevele, miszerint fizetség nélkül nyugodtan halálra dolgozhatja magát nála.

Az ingyenes munkavállalókra támaszkodó építészeket el kellete tiltani olyan kiemelkedő jelentőségű projektektől, mint a Serpentine Pavilion, véli Adam Nathaniel Furman, aki elsőként tette közszemlére a Junya Ishigami által alánlott ingyenes gyakornoki állásalánlatot.

Furman két héttel ezelőtt közzétett egy e-mailt Junya Ishigami + Associates-től az Instagramonl, amelyben a japán stúdió a fizetés nélküli szakmai gyakorlat feltételeit határozza meg.

"A szakmai gyakorlat nem fizetett", közli az e-mail, amelyben a jelöltnek válaszolnak. "A gyakornokoknak saját szoftverüket és számítógépeiket kell használniuk. Az irodában a munkaidő hétfőtől szombatig 11 órától éjfélig tart."

Furman az #archislavery (építészrabszolgaság) kampány részeként tette ki az üzenetet, hogy az építészeket arra ösztönözze, hogy megosszák tapasztalataikat a fizetés nélküli szakmai gyakorlatokról, és vitát folytassanak az építészeti stúdiók azon gyakorlatáról, hogy hasznot húznak a fizetetlen munkavégzésből.

Az esettel kapcsolatban a RIBA volt elnöke, Angela Brady is megszólalt:

"A Serpentine Galériának meg kell vizsgálnia ezt a kérdést, és nyilatkoznia kell. Előfordulhat, hogy csak azután jutott tudomásukra, hogy a projekt odaítéléséről szóló döntést meghozták. A kérdést azonban ki kell emelni. Ez nem fenntartható szakmánkban, és nem elfogadható. A jövőben az építészirodák aláírhatnának egy chartát, amely kimondaná, hogy minden alkalmazottat fizetnek. Betiltottam a fizetés nélküli szakmai gyakorlatot, de még mindig előfordul a RIBA által minősített irodákban is.

Ez egyértelműen a diákok kizsákmányolása. A napi 13 órás munkaidő a hét hat napján, feltételezve egy órás ebédszünet, az uniós jog szerint illegális lenne.

Azt tanácsolom a diákoknak, hogy NE vegyenek fel fizetetlen szakmai gyakorlatot. Vannak jobb munkáltatók, akik értékelik a fizetett hozzájárulást a vállalkozásukhoz. Keressék meg őket, és bojkottálja a kizsákmányolókat."

Az érem másik oldala ugyanakkor, hogy a fizetetlen "open desk" állás gyakori Japánban, míg az Egyesült Királyságban jogellenes.

Instagram:

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások