cikk

Rangos elismerést kapott a Mapei Kft. szakmai közösségfejlesztő programja


d.adel | 2023.09.14

Az építőipari szakemberhiány egyre nagyobb gondot okoz Magyarországon. Ezen szeretne enyhíteni a Mapei Kft. „Építőipari szakember közösségfejlesztő programja”, mely elnyerte az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegyet, valamint két különdíjat.

A Mapei Kft. harca az építőipari szakemberhiány ellen

A magyarországi építőipar egyik legnagyobb kihívása az elmúlt években a szakemberhiány volt. A Mapei Kft. ezzel a problémával szembesülve úttörő lépéseket tett annak érdekében, hogy fellendítse a szakma iránti érdeklődést és támogassa a magyar építőipari szakembereket.

A cég elsődleges küldetése a segítségnyújtás, melyet nemcsak a termékeikben, hanem a társadalommal szembeni felelősségvállalásban is megjelenít. Az elmúlt 5-10 év során számos olyan aktivitást kezdeményeztek, melyek a szakemberek továbbképzését, elismerését és a szakma társadalmi elismertségének növelését célozták meg.

Az egyik legkiemelkedőbb ezek közül a Mesterek Mestere díj volt, melyet 2015-ben hoztak létre. A díj célja a kiváló munkát végző építőipari szakemberek elismerése, az utánpótlás számára példaképek bemutatása és az építőipari szakmák presztízsének növelése.
A díjat 2022-ben továbbfejlesztették és létrehozták az Év Szakembere 2022 referencia versenyt. Itt már öt kategóriában várták a pályázatokat és az eredményeket az évente megrendezésre kerülő Országos Építőipari szakember találkozón hirdették ki. Ezen a találkozón jött létre 2016-ban a Magyar Építőipari Szakember Közösség is, amely mára több, mint 5500 tagot számlál.

A közösség tagjai számos, az építőipari tevékenységhez kapcsolódó egyedülálló szolgáltatásban részesülnek. Legyen szó szakmai és üzleti képzésekről, kedvezményes szolgáltatásokról vagy beszállítói kedvezményekről, a Mapei Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar építőipari szakembereknek a lehető legjobb feltételeket biztosítsa.

A Mapei Kft. által megvalósított programok és aktivitások nemcsak a szakma, de az építőipar teljes társadalma számára is értéket teremtenek. Egy erős szakma, elégedett szakemberek és minőségi munka jelentheti az építőipar jövőjét Magyarországon.

Az építőipari szakmák népszerűsítése a fiatalok körében

Az építőipari szakmák gyakran kerülnek mellőzésre a fiatalok pályaválasztásakor, sokszor az általuk társított előítéletek és a hiányos ismeretek miatt. A Mapei Kft. ezen változtatna, és 2017 óta számos kezdeményezéssel állt elő ennek érdekében.

A cég az általános iskolás diákok számára előadásokat tartott az építő szakmák vonzerejéről, lehetőségeiről. Nem csak elméleti előadásokról volt szó: a diákoknak lehetőségük nyílt találkozni az építőiparban dolgozó szakemberekkel, akik saját tapasztalataikat osztották meg velük.
Rájöttek, hogy a fiatalok számára az építő szakmák még ismeretlenek lehetnek, így 2018-ban egy mesekönyvet adtak ki az óvodás korosztálynak. A könyvben a kis Péró és tizenegy bátyja kalandjait követhetik, mindegyikük más-más építőipari szakmában dolgozik. A mesekönyvet ingyenesen adományozzák óvodáknak. Emellett szakmai bemutatókat és nyílt napokat szerveznek az iskolák számára, ahol a diákok a gyakorlatban is kipróbálhatják az építő szakma különböző területeit.

Ezen túl is számos aktivitásuk van, amellyel az építőipari szakmákat népszerűsítik és segítik. A cég már több mint 20 éve működteti a "Mapei Krónika" magazint, melyben az építőipari szakemberek hasznos információkhoz juthatnak. Emellett podcast és vlog formájában is jelen vannak, hogy minél több platformon elérjék a célközönségüket.
 
A szakembereket segíti az évek óta működő szakemberajanlo.hu rendszer, ahol olyan szakemberek találhatóak meg, akik pont úgy dolgoznak, ahogy azt a megrendelő szeretné, akiknek a munkájával maximálisan elégedettek és akiket szívesen ajánlanak a későbbiekben barátaiknak, ismerőseiknek a megrendelők.

Szintén segítséget nyújt a szakembereknek a Mapei TV, ami azért jött létre, hogy folyamatos tanácsokkal és tippekkel segítsék az építőket és építtetőket, hiszen az adások során különböző problémákra vagy éppen a problémák megelőzésére kaphatnak választ a nézők.

A Mapei és a program célja, hogy társadalmilag elismert és elfogadott építő szakemberekkel dúsuljon fel az építőipar, akik a fiatalabb generációk számára is példaképként szolgálhatnak. A vállalat hosszú távú elkötelezettséget mutat a téma iránt és reméli, hogy kezdeményezéseivel hozzájárul a szakma társadalmi elismeréséhez és népszerűsítéséhez.

„Amikor felismertük, hogy az építőipari szakmák társadalmi elismerése évről évre csökken, és ez összefügg a szakemberhiánnyal, tenni akartunk valamit és megalapítottuk a Mesterek Mestere Díjat. Ekkor kezdtünk el dolgozni azért, hogy a szakma iránti érdeklődés és megbecsülés növekedjen, és ez volt a programunk első eleme. Nyolc év munkájának az elismerése ez a díj, nagyon boldogok vagyunk” – árulta el Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A kitüntetést Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Fővédnöke és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese adták át. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy mellett, a legkiemelkedőbb pályázatok egyikeként a Mapei Kft. kapta a Legrand Zrt. és a SZÁM-PONT Kft. különdíjait is.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások