hír Brazília Rio de Janeiro UIA UNESCO Világ Építészeti Fővárosa

Rio de Janeiro lesz a világ első építészeti fővárosa


sebesp | 2019.01.26
A brazíliai Rio de Janeiro 2020-ban lesz a Világ Építészeti Fővárosa, az első nagyváros, amely megkapja az UNESCO örökségi testülettől az új kinevezést.

A World Capital of Architecture egy új kezdeményezés, amelyet az UNESCO a Nemzetközi Építészek Szövetségével (UIA) hozott létre, mely a világ építészeit képviselő nem kormányzati szerv.

A kijelölés célja olyan nemzetközi fórum kialakítása, ahol a kultúra, a kulturális örökség, a várostervezés és az építészet kérdéseivel kapcsolatos megoldásokkal lehet foglalkozni.

„Célunk az, hogy a kultúra és az építészet között új szinergiákat hozzunk létre egy egyre inkább városi világban, ahol a városok különösen az új ötletek, a kereskedelmi, a kulturális, a tudományos és a társadalmi fejlődés központjai” – mondta az UNESCO kultúráért felelős főigazgató-helyettese Ernesto Ottone R. "Biztosítani akarjuk, hogy ezek a városok is nyílt és kreatív terekké váljanak a találmányok és az innováció szabad megosztása számára."

Thomas Vonier, az UIA elnöke hozzátette: "Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az építészek – a helyi önkormányzatok és közösségek segítségével – kulcsszerepet játszhatnak a közösségek javát szolgáló megoldások megtalálásában."

Az UNESCO és az UIA az előkészítés körüli ötletelésben együttműködik riói intézményekkel, építészekkel és várostervezőkkel, politikai döntéshozókkal, művészekkel és írókkal.

A világ építészeti fővárosa háromévente kerül megrendezésre a jövőben, összehangolva az UIA kongresszusával, amelyet szintén a kiválasztott város rendez, a helyszínhez igazodó tematikával.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások