hír díj India RIBA Gold Medal balkrishna doshi

Royal Gold Medal 2021: Úttörő modernizmus népi hangszerelésben


sebesp | 2021.12.10

Balkrishna Doshi indiai építész kapta a Brit Építészek Királyi Intézetének 2022-es Aranyérmét, aki munkáiban a részvétel fontosságára, az együttgondolkodásra helyezi a hangsúlyt, ezzel téve közérthetővé kortárs alkotásait.

A RIBA által évente odaítélt és II. Erzsébet királynő által személyesen jóváhagyott Királyi Aranyéremmel azokat tüntetik ki, akik az építészet egészének előrevitelében értek el eredményeket.

70 éves karrierje és több mint 100 megépült projektje révén Balkrishna Doshi mind tervezői tevékenységével, mind tanításával befolyásolta az építészet irányát Indiában és a szomszédos régiókban. Épületei ötvözik az úttörő modernizmust a népnyelvvel, amely az indiai építészet, éghajlat, helyi kultúra és kézművesség hagyományainak mélyreható megismeréséből és elfogadásából fakad. Projektjei közé tartoznak adminisztratív és kulturális létesítmények, városfejlesztési projektek és lakóépületek. Jövőbe mutató várostervezési és szociális lakásépítési projektjeivel, valamint oktatási tevékenységével Indiában és vendégprofesszorként a világ egyetemein nemzetközileg is ismert személyiség.

Balkrishna Doshi 1927-ben született Pune-ban, Indiában, a Bombay-i J J School of Architecture-ban tanult, majd négy évig Le Corbusier-nél dolgozott vezető tervezőként (1951-54) Párizsban, és további négy évig Indiában, Ahmedabadban vezetett projekteket. Louis Kahnnal munkatársként az Indiai Menedzsment Intézet felépítésén dolgozott Ahmedabadban, több mint egy évtizeden át működtek együtt. 1956-ban két építésszel megalapította saját praxisát, a Vastushilpát. Ma a Vastushilpa egy multidiszciplináris tervezőiroda öt partnerrel és hatvan alkalmazottal. Az iroda párbeszédre hív, és a proaktív részvétel filozófiája még az irodahelyiségükre is érvényes: nyitott ajtóval hívogatja a járókelőket.

„Kellemesen meglepett és mélységes alázattal tölt el, hogy az angol királynőtől megkapom a RIBA Gold Medal-t. Milyen nagy megtiszteltetés! A díj híre felidézte 1953-as együttdolgozásom emlékeit Le Corbusier-vel, amikor éppen megkapta a hírt a Gold Medal odaítéléséről. Emlékszem izgatottságára, hogy őfelsége e megtiszteltetésben részesíti. Metaforikusan így szólt hozzám: „Kíváncsi vagyok, milyen nagy és nehéz lesz ez az érem.” Ma, hat évtizeddel később úgy érzem, igazán le vagyok nyűgözve, hogy ugyanazt a kitüntetést kapom meg, mint mesterem, Le Corbusier – hat évtizedes munkásságom tiszteletére. Szeretném kifejezni szívből jövő hálámat feleségemnek, lányaimnak, és ami a legfontosabb, a csapatomnak és a stúdiómban dolgozó munkatársaimnak Sangath-ban.” – mondta Doshi a díjról értesülve.

Doshi legfontosabb projektjei:

 • Shreyas Comprehensive School Campus (1958-63), Ahmedabad, India;
 • Atira Vendégház (1958), Ahmedabad, szociális szállás;
 • Indológiai Intézet (1962), Ahmedabad, ritka dokumentumok tárolására szolgáló épület;
 • Ahmedabad School of Architecture (1966, kiegészítésekkel 2012-ig) - 2002-ben átnevezték CEPT Egyetemre -, amely az együttműködésen alapuló tanulást elősegítő terek létrehozására összpontosított;
 • Tagore Hall & Memorial Theatre (1967), 700 férőhelyes brutalista auditórium Ahmadábádban;
 • Premabhai Hall (1976), Ahmedabad, India, egykori színház és nézőtér;
 • Indiai Menedzsment Intézet Bangalore-ban (1977-1992), üzleti iskola;
 • Sangath (1981), építészeti gyakorlatának stúdiója, Vastu Shilpa;
 • Kanoria Center for Arts (1984), művészeti és kreatív központ;
 • Aranya Low Cost Housing (1989), Indore, India, amely 1995-ben elnyerte az Aga Khan építészeti díjat, valamint az
 • Amdavad ni Gufa (1994), egy barlangszerű művészeti galéria, amely Maqbool Fida Husain művész munkáit mutatja be.

Forrás: RIBA

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások