cikk acélszerkezet csarnok Frisomat raktár szerviz

Speciális ágazati igényekhez könnyen igazítható acélcsarnok


Rajki Diána | 2015.09.30
A gabonatárolótól a feldolgozóüzemig vagy a legkomolyabb előírásoknak megfelelő kamion-szervizként működő csarnokig és hűtőházig bármely ágazat, bármilyen előírásaihoz és akár tűzállósági igényeihez is alkalmazkodnak a Frisomat modern könnyűszerkezetes acélcsarnokai. Az ehhez nyújtott támogatás nemcsak a megrendelőt teszi elégedetté.

Akár ideiglenes, akár végleges tárolóhelyre van szükség, a Frisomat íves, dongaszerkezetű épületei nyújtják az egyik leggazdaságosabb megoldást. Amennyiben azonban bonyolult műszaki előírásoknak megfelelő üzemépületről vagy hűtőházról van szó, a gyártó szakembereit az sem hozza zavarba. Ha a megrendelőnek nem az íves, hanem a klasszikus megjelenésű, kisebb vagy meredekebb lejtésű tetővel rendelkező csarnok az elvárása, itt is széles a választék és nagy a gyártói tapasztalat. A Frisomat szakemberei 40 éve világszerte a legváltozatosabb felhasználási igényekre, és akár szélsőséges időjárási viszonyokhoz igazodva, Afrikától az északi tájakig építik gazdaságos és tartós acélcsarnokaikat. Magyarországon pedig az elmúlt 25 évben a jércenevelő épülettől a lovardáig, a terménytárlótól a hűtőházig épületek csarnokok.

„A Frisomat mint Európa egyik ismert acélszerkezet-gyártó és kivitelező cége, feltétlen céljául tűzte ki azt, hogy lehetősége szerint visszaszorítsa az áron alul, silány anyagokból és rossz minőségben készülő szerkezeteket és burkolatokat” – mondta Raport László, a cég ügyvezető igazgatója. Tartós, minőségi alapanyaga, rugalmassága és gazdaságos, gyors kivitelezése miatt a Frisomat csarnokok egyre népszerűbbek. Az OTSZ új szabályai miatt pedig a könnyűszerkezetes acélcsarnok felhasználásának lehetősége tovább szélesedett.


Az új OTSZ szerint költséghatékonyabb megoldás

A szakembereknek a 2015. márciusától hatályos OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) szabályai között a tűzkockázatok tekintetében új kifejezésekkel kellett megismerkedniük. Mindez új alapokra helyezi csarnoképületek esetén a tűzvédelem kérdését. A megszűnő A, B, C, D, E tűzvédelmi osztályok helyére lépő kockázati osztályba sorolás, a könnyűszerkezetes acélcsarnok felhasználási körét jótékonyan tágítja.

Az új szabályozás az épületek a NAK, AK, KK, azaz ún. Nagyon Alacsony Kockázatú, Alacsony Kockázatú, Közepes Kockázatú kategóriákba sorolja. Így pl. az 1000 m2-nél kisebb alapterületű csarnokok esetén, NAK és AK kockázati besorolás mellett, az acélszerkezettel szemben nincs semmilyen tűzállóságihatárérték-előírás. Ebben az esetben a Frisomat acélszerkezeteit sem kell túlméretezni a kívánt tűzállóság elérése érdekében. Ez azt is jelenti, hogy az egyébként bármilyen ágazati igényre rugalmasan alkalmazható csarnokok még költséghatékonyabb csarnokmegoldást eredményezhetnek.

A Frisomat standard csarnok méreteinek köszönhetően az egyes szerkezeti elemek előre legyártva várják, hogy csomagolás és szállítás után, a kivitelezés helyszínére érkezve, néhány nap alatt alakot öltsenek. Az elemek súlya töredéke a hagyományos építőanyagokénak, így a szállítási költségek jóval kedvezőbbek. A helyszíni összeszerelést a Frisomat saját, jól felkészült szerelői végzik, ami a gyors és pontos kivitelezés garanciája is egyben. Meghatározó előny a Frisomat acélcsarnokok hosszú élettartama és az akár egyedi igényekhez való alkalmazkodásában rejlő rugalmassága is.

Álljon itt két merőben különböző példa a Frisomat csarnokok kialakításának sokoldalúságára.


Gyors és gazdaságos acélcsarnok tárolásra

Egyszerűbb célt szolgál, de magas minőségi követelményekkel készült egy kisbéri építőanyag-kereskedés raktárépülete. A tűzállósággal szemben támasztott követelmények a méreteiben is impozáns csarnok acélszerkezete esetén is lehetővé tették a vékonyfalú rácsos tartó alkalmazását, így 25 méter széles, 61 méter hosszú, és 5 méter magas, teljes egészében tűzihorganyzott elemekből álló acélszerkezet készült. A különleges szerelési technikának köszönhetően a helyszínen minden csavarozással került a helyére, így hegesztésre sem volt szükség. A komplett acélszerkezetek gyártása összesen 4 hétig, míg a helyszíni szerelés mindössze 8 napig tartott.


Komoly elvárások, minőségi anyagok a szerelőüzemnél

A komáromi kamionszerviz tulajdonosainak célja volt, hogy a csarnoképület minden funkciójában kényelmes legyen és az épület minden része minőségi anyagokból épüljön.

A választás a Frisomat egy 25 m széles, 40 m hosszú és 6,5 m ereszmagasságú acélszerkezetes csarnokára esett. Ennél a funkciónál a teherhordó acélszerkezetre előírt tűzállósági határérték 30 perc, viszont az acél önmagában nem rendelkezik ezzel a tűzállósággal, ezért ez az érték csak további védelemmel érhető el. A betervezésre kerülő tűzálló bevonat azonban kizárta a vékonyfalú, rácsos szerkezet alkalmazását, mivel a tűzálló bevonat minimum 4 mm vagy annál vastagabb acélszerkezetre vihető fel. A csarnoképület így 25 m fesztávolságú, a Frisomat által gyártott Sigma400 profilokból álló, tetőgerinc alatt alátámasztott keretállásokkal készült, hiszen a Frisomat minden esetben, teljes egészében tűzihorganyzott acélszerkezeteket gyárt. A hidegen hengerelt, tűzihorganyzott, homogén tartószerkezet méretezése annak figyelembe vételével készült, hogy elbírja egy 5 tonnás futódaru töbletterhelését is.

www.frisomat.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások