hír metszet

Sport az új Metszet fókuszában


Csépé | 2012.10.09
Zaha Hadid világhírű építésznő irodájának grafikája került a legfrissebb Metszet címlapjára. A londoni Aquatics nem az egyetlen olimpiai épület, amit a folyóirat bemutat: a Velodrome részletes ismertetése mellett nagyobb lélegzetvételű cikk tekinti át a világraszóló esemény építészeti vonatkozásait.

A londoni épületekről és általában az olimpia építészetéről Gutai Mátyás írt elemző cikkeket a 2012/5-ös (szeptember-októberi) számba. Emellett terítékre kerül egy spanyol minimalista sportcsarnok (tervező: José Ramón Garitaonaindía de Vera), az Építész Stúdiótól (Keller-Fialovszky-Sajtos) az elegáns Budaörsi Sportcsarnok, a győri Rába ETO Stadion vasbeton lelátója (építészek: Bodrossy Attila, Tutervai Mátyás, Czirják Éva, Sándor János). Megismerhető még a lapból Sásd új téglaburkolatos tornaterme (a Dévényi Márton-Gyürki-Kiss Pál kettős tervezte Dévényi Sándor vezetésével), a korábbi csarnoképületből formált BME Sportközpont (Szabó Levente munkája), a Műjégpálya felújítása (tervező: Mányi-Gáti-Matúz-Molnár-Kardos-Pantó) és a karcfalvi jégcsarnok (építész: Papp László, Rostás Ferenc).
Zöldi Annától olvashatunk beszámolót a velencei biennáléról, valamint Virág Csaba emeli fel szavát Pázmándi Margit (kétszeres Ybl-díjas építész) kútvölgyi úti óvodájának lebontása ellen.

A lap bevezetője:
Ahogy a sport nemzetközi, a sportépületek építészete is kicsit nemzetközibb, mint más épületeké. Emlékszünk, a Skardelliék-féle nagysikerű Kavics tervezésébe angolok működtek közre. Most közreadunk olyan épületet, ami magyarok terveztek és építettek Romániában, azon belül Erdélyben, és olyat, amelynek fotói meghódították a nemzetközi építészeti on-line sajtót. Pont a mellékelt képen szereplő Aquatics Centre mutatja: a tervező gondjai is hasonlóak: menet közben növekszik a lelátók kapacitásának igénye, átalakítják a tervezési programot (ld.: Karcfalva), csak éppen nem spórolják ki a minőségi anyagokat (ld.: Sásd), és nem változik menetközben az építésszabályozás (ld.: OTÉK-módosítás).
A kötelező mindennapi testnevelés bevezetésével várható, hogy előbb-utóbb tornatermek kell, hogy épüljenek, és stadionépítésről is van szó Debrecenben, Székesfehérváron, Budapesten. De azért félek, a képen látható nyüzsgésre az építőiparban még sokat kell várni.

Csanády Pál

A lap előfizethető itt

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások