cikk

Szakrális épületből modern, napfényes élettér


d.adel | 2023.01.22

A Holland Vredeskerk téglával burkolt épületének eredeti, egyházi funkciója ugyan nem, de alapvető formája, sőt jellegzetes, templomra jellemző belső tereinek egy része is megmaradt, miközben az egész a fiatalok körében is népszerű, modern lakótérré alakult.

Szinte az egyetlen látványos külső változás, hogy a tradicionális épület látványát a keskeny keretekkel szerelt ablakok finomítják. 

A hollandiai Tilburg egyetemi városában 1953-ban épült Vredeskerk épülete több mint 60 éven keresztül funkcionált templomként. Az elmúlt években azonban az állaga jelentősen romlani kezdett, így a városvezetés megbízásából a Bedaux de Brouwer Architekten építésziroda, Thomas Bedaux építész vezetésével újraértelmezte az épületet. Az elvégzett aprólékos tervezéssel lakótereket hoztak létre úgy, hogy az eredeti atmoszférából a lehető legtöbbet megőrizzenek.

A templom oldalhajóiban összesen 39 lakást helyeztek el. A főhajó, ahol korábban az imádságokat és miséket tartották, most magas oszlopaival a fiatal lakóknak szolgál közösségi térként. Az épület letisztult stílusa pedig még inkább fokozza a modern megjelenést. Az egyetlen lényegi átalakítás az ablakokat érintette, melyről Thomas Bedaux a következőképp nyilatkozott: "A templomnak korábban jellemzően kis méretű ablakai voltak, így magától értetődő volt, hogy több fényre lesz szükség, ezért az új ablakokat már ennek megfelelően terveztük. Munkáink egyik jellemző sajátossága, mondhatni ismertetőjegye, hogy az ablakokat a falazat mögé építjük, így teljesen elrejthetjük a szem elől a kereteket. Ehhez olyan ablakkeretekre van szükségünk, amelyek akár ilyen nagy méretben is biztosítják az elvárt műszaki tartalmat úgy, hogy közben gyakorlatilag láthatatlanná válnak. Ezt a Gealan-KUBUS® ablakprofil-rendszere kínálta."

A tervezés során egyszerre volt szempont a korszerűség és modern megjelenés úgy, hogy köbzen a szakrális múlt ne vesszen el végleg. Az új, padlótól-mennyezetig érő ablakok rengeteg fényt juttatnak a belső terekbe, emellett Gealan-acrylcolor® kvarcszürke felületszínezésükkel is passzolnak ehhez az elvhez. "Amikor befejeztük a projektet, a helyi lakosok nagyon boldogok voltak, hogy visszakaptak egy műemléket. Ami 50 évig templom volt, most bízzunk benne, hogy a következő 50-100 évben lakóház lesz.” – mondta a projektért felelős vezető tervező, Thomas Bedaux.

Funkcionális rendszerek, szép keretben

Az innovatív ablakprofil-rendszerek használatával a szerkezettervezők és építészek a nyílászárók tekintetében is magas műszaki tartalommal bíró, energiahatékony megoldásokat valósítanak meg, színvonalas megjelenéssel. A Vredeskerk projekthez használt Gealan-KUBUS® rendszer az ablakok és erkélyajtók esetén az üvegfelületek maximalizálását teszi lehetővé, köszönhetően a minimális profilszélességnek.

A Gealan-KUBUS® fejlesztői nagy hangsúlyt fektettek a funkciókat kevesebb anyagtartalommal is megőrző kialakításra. A rendszer kerettömítéseit teljesen elhagyva az üveg és keretzáró tömítés két teljesen különböző rendeltetését egy keresztmetszetbe „sűrítve” oldották meg.

Az esztétikus megjelenés mellett a Gealan-KUBUS® ablakrendszer minőségére jellemző, hogy rekord értékeket ért el esőállóság, szélterhelés és légáteresztő képesség tekintetében. A rendszer mérete mindösszesen 100 mm, a keret-szárny kombináció és a szorítószegélyek esetében is. Ez azt jelenti, hogy a szegélyek és az oldalsó keretrészek azonos szélességgel rendelkeznek, ami szimmetriát, ezáltal esztétikus megjelenést eredményez.

Jól hőszigetelt történelmi falak

A Vredeskerk épülete a ma elvárt, alacsony energiafelhasználás szintje – mások mellett - az új ablakoknak is köszönhetően valósulhat meg. A Gealan-KUBUS® rendszer a legjobb teljesítményértékeket éri el, és megfelel az IFT passzívház alkalmassági kritériumoknak is. A kiváló hőszigetelő tulajdonságok az innovatív profilkialakításnak és az IKD® habtechnológia célzott használatának köszönhetők a profilokban. Ablakgyártók számára érdekes lehet, hogy az STV® opcióval, azaz a statikus száraz üvegezéssel a Gealan-KUBUS® prémium rendszerként egy termékben egyesíti a Gealan összes innovációját.

Bővebb információ a prémium nyílászáróprofil-rendszerekről itt található.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások