sebesp | 2023.08.10

A brit Dowen Farmer Architects egy többszintes szellemkonyhás toronyházat tervezett Nyugat-Londonba, amelyben elsősorban elvitelre készítenének ételeket.

A járvány éveiben világszerte megnövekedett az igény a frissen főzött ételek házhozszállítására. Londonban már korábban is nagy divat volt a házhoz rendelés, mostanra a megrendelések olyan szintre emelkedtek, hogy egy teljes toronyházat megtölthetnek a változatos ízlésvilágot kiszolgáló főzőhelyek. 

Dowen Farmer Architects terve a Portal Road-on tizenkét emeletből állna 28 000 m2 alapterületen, melyből tízezret 260 bérelhető szellemkonyha töltene ki helyi kifőzdék és éttermek számára.

A szerkezet földszintjét kétszintes emelvényként alakították ki, amely üveggel lenne bélelve, és a külső körül cikcakkos szerkezeti gerendák láthatók.

Az épület földszintjén egy hatalmas, 50-100 kávézónak, utcai árusnak és étteremnek otthont adó nyilvános élelmiszercsarnok, egyfajta piactér kapna helyet, amelyek célja, hogy az embereket a helyszínre vonzzák, és közösségi érzést keltsenek.

A látványtervek fémhálóval burkolt, nagy, kocka formájú épületet mutatnak be. Az épület magasságának különböző pontjain nagy, háromszintes nyílások tagolják a homlokzatot, amelyek emeletein teraszok sorakoznak, itt szívhatnak majd némi friss levegőt a konyhai dolgozók.

A piactér látogatói várhatóan egy applikáción keresztül rendelhetnek ételt az épület 10 emeletén található konyhákból. Ezután az élelmiszert "intelligens élelmiszerliftekkel" az élelmiszercsarnokba szállítanák, vagy futárokkal a megrendelők otthonaiba.

A tervezők a szikh közösségeket vették figyelembe a nyilvános terek kialakításakor – különösen azt, hogy az étel megosztása milyen módon válik a kapcsolatok és a közösség központi elemévé.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások