hír rendezvény

Szerdán kerülhet a kormány elé az építésügy módosítása – Mi változik? Tájékozódjon!


Csépé | 2016.01.18
Aktuális konferencia! Egy hétfői háttérbeszélgetésen Rogán Antal arról beszélt, szerdán kerülhet a kormány elé az építésügy módosítása. Kilátásba helyezte egyúttal, hogy az építésügy területe átkerülhet az önkormányzatoktól a járási, illetve a kormányhivatalokhoz. Februárban országjáró konferencián tájékozódhat!

Mint ismert, január elsejétől érvényes az Építési Törvényben a "Egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység" fogalma (2015. évi CCXII. törvény), melynek részletes szabályait a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet tartalmazza, ez a 300 négyzetméter alatti lakóépületekre vonatkozik. A tavaly év végén megalkotott szabályozást a Magyar Építész Kamara is kifogásolta, mivel több kérdést nyitva hagyott, főképp az önkormányzatok településképi jogköreit, és a szabályos, tervek alapján történő építés kérdését.
Szakmai körökből úgy tudható, hogy a kabinet dolgozik a szabályozás kiegészítésén, ezért is fontos ugyanerről a háttérbeszélgetésről a Magyar Idők beszámolójában ez a két mondat: "A kormány az építési-engedélyezési szabályokon is változtatásokat tervez, mégpedig úgy, hogy nem kell előzetes engedélyt kérni az építkezéshez, azt csak utólag kell jóváhagyatni a saját erőből épülő otthonoknál, illetve a kisebb társasházaknál. Emellett a közműcsatlakozás idejét is jelentősen rövidítenék, és a >>lakás célú ingatlan<< fogalmát is rendezni tervezik."
Ezen kívül az MTI az alábbiakat írja a háttérbeszégetésről (a számunkra legfontosabbak a végén):

"Budapest, 2016. január 18., hétfő (MTI) - Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrehozását javasolja a kormány – az angol building society mintájára –, hogy versenytársat támasszanak a lakástakarékoknak – közölte Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter egy hétfői háttérbeszélgetésen, amelyen újságírókat tájékoztattak a kormány otthonteremtési politikájáról.

A miniszter kifejtette: a kabinet azért vágott bele a nagyszabású otthonteremtési programba, mert azt az elmúlt évek stabil gazdasági növekedése és az alacsony költségvetési hiány megengedi, továbbá mert kiemelt célnak tartja az új lakások és házak építését, miután az az elmúlt években jelentősen visszaesett.
Az új lakások és házak építését a kormány a már bejelentett áfacsökkentés, a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) és az építésügyi engedélyezés egyszerűsítése mellett a Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrehozásával is támogatná - ismertette Rogán Antal, hozzátéve, hogy az utóbbiról szóló törvényjavaslat akár már kedden vagy szerdán az Országgyűlés elé kerülhet.
Kifejtette: ma a lakás-takarékszövetkezetekben mintegy egymillió embernek van megtakarítása, a kormány ezt évi 50 milliárd forinttal támogatja. Problémásnak látják azonban - folytatta -, hogy ezekből a megtakarításokból nem épülnek lakások. Ezért az a céljuk, hogy a lakáskasszáknak legyen egy versenytársuk, amihez az angol building society adná a mintát, és az állam ezt is támogatná. Azoknak, akik belépnek az otthonteremtési közösségbe, és ott megtakarítanak, tíz éven belül lakáshoz kellene jutniuk - tájékoztatott a tervekről.
Az otthonteremtési közösségről egy hónapos társadalmi vitát terveznek, parlamenti döntés március közepén várható róla. Rogán Antal szavai szerint a Nemzeti Otthonteremtési Közösség érdemi működése 2017-ben kezdődhet meg, az idei még csak az elindulás éve lesz.
A lakásáfa csökkentéséről szólva elmondta: a kabinet arra számít, hogy e lépés miatt vitája lesz az Európai Bizottsággal. Ha így lesz, a kormány azzal érvel majd - jelezte -, hogy a lengyel példát követi, amelyet viszont már jóváhagyott a brüsszeli testület.
A csokkal kapcsolatban Rogán Antal további könnyítéseket helyezett kilátásba, így például várható a tulajdoni korlát eltörlése, továbbá az ingatlan-értékhatár és az összkomfortra vonatkozó előírás könnyítése.
A közfoglalkoztatottak esetében a kormány azon dolgozik, hogy ők – az önkormányzatok bevonásával – a vissza nem térítendő támogatást vehessék igénybe – közölte.
A miniszter többször is hangsúlyozta: demográfiai okokból született az a döntés, hogy három gyermek vállalása esetén emelkedik jelentősen az állami támogatás mértéke.
Egy január eleji közvélemény-kutatásra hivatkozva azt közölte: a megkérdezettek 20 százaléka tervezi, hogy igénybe veszi az otthonteremtési programot, ezen belül 8-9 százalék gondolkodik a háromgyermekes kedvezményben.
Megjegyezte azt is, hogy a bankoknak is kötelező a csok kifejezést használniuk a hirdetéseikben.
Az otthonteremtési kedvezmény költségvetési vonzatáról szólva elhangzott: a kormány azzal számol, hogy az idén a korábbinál kétszer annyi, 8 ezer helyett 16 ezer új lakás épülhet, amit a büdzsé akkor is elbír, ha minden lakás vásárlója igénybe vesz valamilyen támogatási formát.
A lakás- és házépítésék számának várható emelkedése miatt a kabinet arra is számít, hogy külföldre ment építőipari szakemberek visszatérnek Magyarországra.
Az építésügyi szabályozásra kitérve Rogán Antal arra hívta fel a figyelmet, hogy az előírások módosítása - engedélyeztetés helyett bejelentési kötelezettség - nagy felelősséget ró majd az építészszakmára. Kilátásba helyezte egyúttal, hogy az építésügy területe átkerülhet az önkormányzatoktól a járási, illetve a kormányhivatalokhoz."

Eddig a hír.

Kiadónk építész tervezők számára konferencia-sorozatot tervez az Építésijog.hu szerkesztőségével, a Build Communication Kft-vel és több vidéki kamarával összefogva az építésügyi változásokról, beleértve a CPR nemrégi bevezetését. A "Szakszerű-jogszerű építés" konferencia Budapesten, Nyíregyházán, Kecskeméten, Győrött, Pécsett, Székesfehétváron lesz meghallgatható, 1/3 részben az engedélyezés 2016-os változásairól, 2/3 részben a tervezői termékkiírás (cpr) és a szakszerű tervezés aktuális kérdéseiről szól.

Jelentkezés és további információk itt

Forrás: MTI bhz \ hgp
Magyar Idők

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások