Csépé | 2022.01.24

A Zaha Hadid Architects vezetője, Patrick Schumacher mellett az ökoépítészet olyan ismert képviselői adnak elő, mint Ken Yeang és Boonserm Premthada. Előad a német-amerikai építészkritikus, Ulf Meyer, és a konferencia kurátora, Austin Williams, a Future Cities Project vezetője.

XIX. MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus

Téma: Az építészet természete
Hogyan kell nekünk – építészeknek, tervezőknek, várostervezőknek, művészeknek – reagálnunk a természetre, a környezetre és a változó éghajlatra? Ez a nemzetközi szimpózium az építészet természetét fogja feltárni: mint olyasvalamit, ami a környezetet használja és elfoglalja. Ez egy emberközpontú, kreatív folyamat, amelyet az elmúlt években károsnak vagy környezeti kockázatnak tekintenek.
Nem is olyan régen a városokat progresszív társadalmi eszköznek tekintették, most viszont – a klímaválság prizmáján keresztül – úgy tűnik, a városi életet átértelmezzük: közlekedés, energiafelhasználás, mobilitás, zsúfoltság, fejlődés, népesség... potenciálisan félelmetes kifejezések? A háború utáni vízió, hogy tudatos tervezéssel és ambiciózus fejlesztéssel jobb életminőséget (jobb világot) teremtsünk, manapság gyakran nevetségesnek tűnik. Sokszor hallani, hogy a jövőről inkább rettegéssel, semmint várakozással beszélnek.
A Covid után azonban úgy tűnik, hogy a világ megváltozik. Vannak, akik most úgy gondolják, hogy a „növekedés”, a kisebb lábnyom, a kevesebb utazás és az alacsonyabb energiafelhasználás alkalmazkodásával jobbá alakíthatjuk a jövőt. Ez a megoldás? Vagy ez visszalépés?

A világ vezető építészei keresnek válaszokat az idei Nemzetközi Építészkongresszuson.

Időpont: 2022. március 25.
Tervezett helyszín: Új Néprajzi Múzeum (1146 Budapest, Ötvenhatosok tere)
Akkreditáció: MÉK 3,5 pont (2021/178)


JELENTKEZÉS: nemzetkozi-epiteszkongresszus-2022

 

Kurátor: Austin Williams, a Future Cities Project igazgatója, a Kingston School of Art vezető oktatója és a kínai Suzhou-i XJTLU egyetem címzetes építészeti kutatója. Építész, korábban filmproducer és újságíró, illetve a The Architectural Review kínai tudósítója.

Előadók:

Patrick Schumacher
A Zaha Hadid Architects vezetője. Bonnban, Stuttgartban és Londonban végezte tanulmányait, 1988-ban csatlakozott Zaha Hadid stúdiójához. 1999-ben doktorált a Klagenfurti Egyetemen, több könyve is megjelent. A Zaha Hadid Architects legismertebb épületei a 2012-es olimpiára készült Vitra Tűzoltóállomás, a London Aquatics Center, a római MAXXI Múzeum és a Guangdong operaház Kantonban, Heydar Aliyev Kulturális Központ Bakuban, a Peking-Daxing Nemzetközi Repülőtér és a katari Al Wakrah Stadion

Ken Yeang
Malajziai építész, ökológus, tervező és író, aki elsősorban ökológiai építészetéről és várostervezéséről ismert. Az AA-n diplomázott Londonban, Cambridge-ben szerzett doktori fokozatot. Úttörője volt az ökológiai alapú építészetnek, elsők között fordulva a fenntartható tervezés felé. Kuala Lumpurban, Londonban és Pekingben van irodája, a világ számos egyetemén oktatott, több száz ökologikus felfogású épületet tervezett, számtalan díjat nyert.

Boonserm Premthada
Építész és művész, a Chulalongkorn Egyetem Építészeti Karának adjunktusa és a Bangkok Project Studio alapítója. Számos nemzetközi díjat elnyert, köztük az ar+d Award for Emerging Architecture díjat, Brick fődíjat, a The Plan Awards 2017 díjat, a 2021-es Wallpaper* Design győztese. Előadásokat tartott és kiállított az RIBA-ben, a Cite de l'Architecture et du Patrimoine-ban (Párizs), az École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) keretében, és számos egyetemen. Pavilonja, a „The House for Human and The House for Elephants” képviselte Thaiföldet a 2021-es Építészeti Biennálén Velencében.

Ulf Meyer
Építész író és oktató. Építészetet tanult a Berlini Műszaki Egyetemen és a chicagói Illinois Institute of Technology-n, a Shigeru Ban Architects-nél dolgozott Japánban. Öt évig tanított a tajvani Tamkang Egyetemen és az USA-ban (Kansas államban és az UNL-ben). Építészetkritikusként dolgozott a San Francisco Chronicle-nál, és a New York-i Paul-Rudolph Alapítványnál. Számos építészeti könyv szerzője, köztük a „Bauhaus Architecture”, „Berlin Capital City”, „A világ legzöldebb épületei” (Jerry Yudelsonnal) és a „Tokyo Architecture Guide Book”. A japán modern és kortárs építészet szakértője. Jelenleg két német egyetemen tanít építészettörténetet és -elméletet.

A konferencia főtámogatója az Alukönigstahl Kft.

A konferencia a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A konferencia szakmai támogatója, szervezőpartnere az idén 120 éves Magyar Építőművészek Szövetsége, szervező a Metszet kiadója, az Artifex Kiadó.

    

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások