hír

Teljes mértékben megújul a Balaton építési szabályozása

értékeinek megőrzése céljából


d.adel | 2023.06.11

Az új építészeti kerettörvénnyel, az új Vízparti tervvel és a Területfejlesztési törvény korszerűsítésével a Balaton egész térségének szabályozása megújul, amelynek során előtérbe kerül a Balaton elérhetősége, zöldterületeinek, természetes környezetének védelme és az a cél, hogy csak a tájba illeszkedő, minőségi épületek jöhessenek létre.

Erről tartott előadást Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára a Portfolio Balaton Business Forum 2023 eseményén, a balatonfüredi Anna Grand Hotelben. 

A Balaton mindenkié, ezért a magyar építészeti szabályozás egyik legfontosabb ügye. A szabályozás során kiemelt cél, hogy hogy meg tudjuk őrizni azt a természeti és épített környezetet, ami miatt milliók keresik fel évente.

A jelenlegi szabályozás elavult és nem képes a felmerült problémák kezelésére. Ezért az Építési és Közlekedési Minisztérium az új építészeti törvénnyel, az új Vízparti tervvel és a Területfejlesztési törvény korszerűsítésével megújítja a teljes szabályozást.

Ha valaki először jár a Balaton-felvidéken, könnyen hiheti, hogy egy borászat kötelező eszköze a szauna és a medence. A szabályok kijátszása helyett egyértelmű, szigorú kereteket, hitelességet kíván teremteni az új szabályozás.

Kiemelt célnak tekintjük a Balatonnál a zöldterületek megőrzését, ezért lényegében nem engedjük további zöldterületek beépítését. 

A Balaton lényegéhez tartoznak az elérhető strandok és a parti sétányok.  Ezért a belterülethez csatlakozó partszakasz legkevesebb 30%-án legalább 5 m szélességű közhasználatú parti sétány helye lesz biztosítandó és strand csak zöldterület létrehozása céljából szüntethető meg. 

A Balaton megközelíthetőségének céljából a szabályozással építési előnyt biztosítunk azon ingatlantulajdonosok, építtetők számára, akik az önkormányzattal szerződve építési telkükből legalább 20 méter széles parti sávot az önkormányzat részére tulajdonba adnak közhasználat céljára.

Az elmúlt évtizedekben számos építészeti problémával találkozhattunk a Balaton partján is.  A túlépítettség, a rossz minőségű, tájba nem illő épületek ugyanúgy problémát okoztak, mint a közvetlen vízparton a jellegtelen, sokszintes társasházak, szállodák megjelenése.
Az építészeti minőség biztosítása céljából az új építészeti törvénnyel létrehozzuk a balatoni főépítész tisztségét, aki minden balatoni ügyben részt vesz az OÉT ülésén és a települések településtervét is kontrolálja. Az ő munkáját segíteni fogja a Balatoni Főtájépítész, aki a környezet tájépítészi értékeinek védelméért felel. 

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások