hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ebuild

Tömeges szállodaépítések Magyarországon

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2019. IV. negyedév


buildecon | 2020.02.27

Jelentős növekedés volt tapasztalható a hazai szállodaépítésekben tavaly: minden eddigi rekordot megdöntött az építési fázisba lépő beruházások összértéke.

2019-ben összesen 77 milliárd forintot tett ki a megindult kivitelezések összege, ami már a 2017-es és 2018-as jobb eredményeket produkáló évhez képest is 77-83%-os bővülést jelentett, az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint.

Az előbb említett összeg 52-48%-os arányban oszlott meg a főváros és az ország többi része között, összesen több mint 40 milliárd forint értékben kezdődtek meg szállodaépítési munkák Budapesten, és 37 milliárd forint volt a vidéki Aktivitás-Kezdés. Így bár a fővárosban is tapasztalható volt jelentős növekedés, az előző évekhez képest 36%-os, a vidéki bővülést meg sem közelítette. Budapesten kívül 2019-ben majdnem háromszor olyan értékben indultak szálloda-kivitelezések, mint egy évvel korábban, az EBI Építésaktivitási Jelentés elemzőinek összesítése alapján. Kezdetét vette például a Zánkai Erzsébet-tábor és a Fonyódligeti Erzsébet-tábor megújulása, az esztergomi Mária Valéria Hotel építése és Balatonszemesen a Parti sétány üdülő beruházás, a fővárosban pedig többek között a Dorottya Hotel és Residence, az A52 Hotel és a B&B Hotel kivitelezése.

De az igazán nagy bővülés az elkészült szállodák értékében az idénre várható majd az ibuild.info építési projektadatbázis számai alapján. 2020-ban fejeződhet be ugyanis a tervek szerint például a Matild Palota felújítása, a Hotel Akadémia, az E12 Hotel, és a W Budapest Hotel kivitelezése, valamint a 2019-ben elindult Józsefvárosi Telefonközpontból kialakított szálloda és a balatonszemesi Parti sétány üdülő beruházás is.

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programnak köszönhetően a szállodai Aktivitás-Kezdés várhatóan a 2020-2021-es időszakban is magas maradhat, a meghirdetett program ugyanis további forrásokat biztosít a szálloda-beruházásokhoz.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés készítői - Eltinga, Buildecon (mutatószámok kialakítása és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozása) és ibuild.info (projektkutatás és projektadatbázis) negyedévente az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítanak ki, melyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregálják az egyedi projektadatokat. A Jelentés megrendelése: ebi@ibuild.info

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások