hír bevásárlóközpont Canopée Párizs

Újjászületett Párizs leghíresebb plázája és kultúrpalotája


sebesp | 2016.04.06
Több mint öt évig tartó teljes körű átalakítás után kedden újra megnyílt Párizs belvárosában a Les Halles bevásárló- és kulturális központ, amelynek új ékessége a Canopée névre hallgató lombkoronát formázó légies üvegtető.

A Franciaország második legnagyobb bevásárlóközpontjában végzett építési munkálatok mintegy egymilliárd euróba (310 milliárd forint) kerültek, ennek negyedét a Canopée kialakítására fordították. A munkálatok azonban csak 2018-ban érnek teljesen véget a napi 800 ezer utasával Párizs egyik kapujának számító Chatelet-Les Halles metró- és gyorsvasútmegálló, valamint a környező park felújításával.

Az állomás nagycsarnokát, amely Európa legnagyobb földalatti pályaudvara három vasúti és nyolc metrómegállóval még nagyobbá növelik, hogy könnyebb legyen az utcáról közvetlenül megközelíteni. A Patrick Berger és Jacques Anziutti építészek által tervezett Canopée a közeli Vogézek terének méretével egyezik meg. A 18 ezer üvegdarabból álló tetőszerkezet egy a parkra néző, nyugati oldalán teljesen nyitott, 96 méter széles, kör alakú épületre borul rá. Az épület oldalain 6 ezer négyzetméteren kulturális intézmények kaptak helyet.

Az északi La Place (A tér) 1400 négyzetméteres terültén hiphop-központ nyílik egy hangstúdióval és egy kétszáz férőhelyes auditóriummal, ahol a hiphop minden műfaját a tánctól a divaton át a mozgalomhoz köthető startupokkal együtt szívesen látják. Az Amatőr Művészeti Gyakorlatok Házában, amelyből a negyedik nyílik Párizsban, az amatőr zenei-, tánc- vagy színházi csoportok számára biztosítanak próbatermeket és stúdiókat. A déli szárnyban 2600 négyzetméteren, a Mozart Konzervatóriumban 27 zeneterem, három táncterem és egy színházi próbaterem található.

A Canopée kapcsolja a kulturális központhoz a Forum des Halles bevásárlóközpontot, amelynek teljes felújítása 2017-re fejeződik be: 75 ezer négyzetméteréből 15 ezer teljesen új felület lesz a korábbiaknál szélesebb átjárókkal és megnövelt belmagassággal. A szürke gránit talajt fehér márvány váltja fel, a LED-világításnak köszönhetően hatodára csökken a központ energiafogyasztása.

A bevásárlóközpontban 150 márka kap helyet az eddigi 115 helyett. Két új étteremet is kialakítanak az új központban, az első Alain Ducasse Michelin-csillagos séf, a második pedig Philippe Starck dizájner közreműködésével készül. A felújítás egyik legnagyobb érdeme az volt, hogy a "Párizs gyomrának" nevezett bevásárlóközpont föld alatti részében a boltok egy napra sem zártak be az öt év alatt, a munkálatok a vásárlók jelenlétében folytak.

A Párizs egyik történelmi, gazdasági és kulturális központjának tartott városrész nevezetességét, a Victor Baltard által tervezett elegáns vásárcsarnokot 1971-ben bontották le Valéry Giscard d'Estaing akkori elnök döntése alapján, majd 1979-ben nyílt meg az új komplexum. Az eredményt sokan esztétikailag és funkcionálisan is a hetvenes évek nagy kudarcának tekintették, ráadásul az erősen széttagolt tér megoldhatatlan biztonsági problémákat okozott.

Forrás: MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások