Csépé | 2011.01.04
Nyolcvan év után újraindul a Bauhaus folyóirat – nyilatkozta Philipp Oswalt, a Bauhaus-Dessau alapítvány igazgatója. A folyóirat évente kétszer fog hírt adni arról, mi történik az alapítvány körül. Az 1926-ban alapított kiadvány 1931-ig jelent meg, és komoly szerepe volt a Walter Gropius nevével fémjelzett stílus elterjedésében.
1928 körül az erdélyi születésű Kállai Ernő is szerkesztője volt. "Többet akarunk tudatni arról a munkáról, amelyet folytatunk" - mondta Philipp Oswalt (az 1964-es születésű építész 2009 márciusa óta vezeti az alapítványt, egyébként saját irodájának megnyitása előtt Rem Koolhaasnál dolgozott). Az újjáéledő folyóirat első száma 2011 februárjában jelenik meg, témája a művészet, és többek közt a Kurt Kranz (1910-1997) Bauhaus-művészről szóló kiállítással is foglalkozik.

Dessauban 2011-ben két, évek óta vitatott projektbe is belevágnak, újra felépítik Walter Gropius házát és Moholy-Nagy László fél-ikerházát. A tervek szerint 2012-ben mindkét házat megnyitják a látogatók előtt, és 15 millió euróból látogatóközpontot is építenek.

Fotó:
A Bauhaus 1928 évi 2/3 száma.
Első sor: Wassily Kandinsky, Lyonel Feininger, Paul Klee
Második sor: Hannes Meyer, Hinnerk Scheper, Josef Albers
Harmadik sor: Joost Schmidt, Gunta Stölzl, Hans Wittwer
Negyedik sor: Ernst Kallai (Kállai Ernő), Oskar Schlemmer, Mart Stam

Epilógus
Jól jellemzi a magyar társadalom építészeti műveltségét, hogy az MTI témában kiadott, hibás cikkét tucatnyi sajtóorgánum, közte országos napilap vette át, evvel a mondattal: „Az 1926-ban alapított kiadvány 1931-ig jelent meg, ennek révén igen gyorsan terjedt a Martin Gropius nevével fémjelzett művészeti koncepció.” Martin Gropius – mert ilyen nevű építész létezett, Walter Gropius nagy-nagybátyja – egyébként 1880-ban meghalt. Az már csak hab a tortán, hogy Philipp Oswalt nevét Phillippnek írták…
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások