Rajki Diána | 2021.12.09

Egy üveghomlokzatos épület tervezéséhez és kivitelezéséhez szigorú műszaki paramétereket kell betartani úgy, hogy közben az esztétikai és épületüzemeltetési szempontokat is figyelembe vesszük. Milyen üveghomlokzati lehetőségek vannak ma Magyarországon? Mik az aktuális épületenergetikai trendek? A témáról a Guardian Glass szakértője mesélt.

Üveghomlokzatos épületek tervezése során mindenképp figyelembe kell venni a biztonsági, épületenergetikai, hanggátlási, nap- és fényvédelmi, valamint esztétikai szempontokat is. Hiszen ezen tényezők meghatározása után tudunk csak egy megfelelő műszaki paraméterekkel és hosszantartó minőséggel rendelkező rendszert felépíteni. A kivitelezés előkészítése során azonban óhatatlanul felmerülhetnek olyan esztétikai vagy kiadásbeli változtatási igények, amelyek akár a teljes üvegszerkezet módosítását eredményezhetik. Ezek a döntések gyakran indokoltak lehetnek, de érdemes végiggondolni, hogy ha nyerünk a vámon, mit veszítünk a réven.

Irodaházak, közintézmények, sőt már lakóházak üveghomlokzataihoz is egyre szélesebb és innovatívabb kínálat áll a kivitelezők rendelkezésére. A kérdés csupán annyi: vajon megtalálható-e az egyensúly a technikailag színvonalas megoldások és a beruházói-megrendelői igények között. És mik azok a tényezők, amelyekkel megfizethető árú, mégis minőségi épületek jöhetnek létre? „Először is válasszunk megfelelő hanggátló funkcióval és napvédelemmel ellátott üvegtechnológiát, amihez már csak kiegészítésként van szükség külső árnyékolóra. Egy ilyen jól összeállított üveghomlokzattal a belső klimatizálás terhelése is jelentősen csökkenhet, így a kedvezőbb üzemeltetési költségek már rövidtávon is nagy anyagi előnyöket jelenthetnek. Mi a Guardian-nél mindenképpen ilyen megoldások fejlesztésére törekszünk.” – mondta Németh Árpád András, okleveles építőmérnök, a Guardian tanácsadója.

A biztonság nem lehet kérdés, vagy mégis?

Sok nyugati országhoz képest meglepő módon, Magyarországon nincs külön szabályozás arra, hol kell mindenképpen „biztonsági” – edzett vagy laminált - üvegeket használni. A Guardian éppen ezért a német szabályozást veszi alapul, annak előírásai szerint ajánlja termékeit a hazai tervezők és kivitelezők számára. Elvük szerint, ami ott megállja a helyét, az itthon is biztonságos. Ettől persze bárki eltérhet, de a biztonságos építés követelményeit akkor is érdemes követni, ha nincs rá hazai szabályozás.

Esztétikus és hatékony homlokzatok

Bármennyire alaposan is átgondolt a tervezési fázisban az esztétika és a használati érték, a kivitelezés során gyakran születnek olyan anyagi okokra hivatkozó döntések, amelyek felülírják az eredeti tervet. Ezek a változtatások talán az esztétikára vannak a legkisebb hatással, mégis fontos lehet vele foglalkozni. Egy 1,5–2,0 millió forintos négyzetméteráron kínált luxuslakásnál vagy egy „A” kategóriás irodánál ugyanis a fényáteresztés, a tükröződés, a hanggátlás vagy a zavartalan panoráma sem lehet másodlagos szempont.

A fényvédelemnél sokan csak a déli benapozás elleni védelmet veszik figyelembe, a keleti és nyugati oldalakét már kevésbé. Pedig nem nehéz elképzelni, hogy ezekből az irányokból – még ha laposabb beesési szögben is – de rengeteg napenergia érkezik, így ezeken a homlokzatokon is ugyanúgy szükséges lehet a védelem.

Napvédő üveg vagy külső árnyékoló?

Erre a kérdésre a legegyszerűbb válasz: „attól függ”. Főleg lakóházaknál, de akár irodakomplexumoknál is a legtöbb esetben egy jó üveg és egy külső árnyékoló kombinációja lehet a tökéletes megoldás. Emellett sok napfénynek kitett irodaházak esetében akár a külső árnyékolóval együtt is érdemes lehet egy nagyobb védelmet nyújtó üveghomlokzatot választani, hiszen ki szeretne állandóan besötétített irodában dolgozni. A nagyértékű panorámás lakások esetén pedig ez a kritérium nem is kellene, hogy kérdés legyen.

Hangvédelem: hogyhogy otthon nem kell?

Az UV védelem mellett a másik legfontosabb tényező a zajszűrés. Itt a kiadások szempontjából elmondható, hogy egy modern, akár fényerő szabályozóval ellátott, motoros, szélálló árnyékoló megoldás beépítése nemcsak összevethetővé válik a nyílászárók költségeivel, de akár meg is haladhatja azt.

Főleg városi környezetben, de akár vidéken, frekventált utak környékén is, a beltéri zajvédelem, mind komfort, mind egészségvédelmi szempontból fontos tényező. Hazánkban azonban érdekes helyzet alakult ki az üveghomlokzatok hanggátlását illetően, ugyanis az irodaházaknál vannak a zajszűrés szintjére vonatkozó előírások, míg lakóépületeknél ez egyáltalán nincs szabályozva. Így extrém esetben egy luxuslakóház homlokzatára egyszerű 2-3 rétegű üvegeket építenek be, míg a vele szomszédos „A” kategóriás irodaházban sokkal nagyobb védelmet kapnak a munkaidőben ott dolgozók. Hiszünk benne, hogy a magasabb szintű hanggátlási megoldások minden épületben szükségesek lennének, ahol emberek élnek és dolgoznak.

Tudjon meg többet a Guardian Glass energiahatékony üveghomlokzatokról!

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: www.guardianglass.com/eu/en/projects

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások