sebesp | 2023.07.28

Kent Downs kiemelt természeti szépségű övezetébe tervezett, 30 millió fontos pincészet tervét helytől idegennek vélte, ezért romba döntötte az építési hatóság – annak ellenére, hogy az épületet teljesen a tájba simították a tervezők.

A Foster & Partners iroda Vinyeyard Farms terve egy 15 912 m2-es létesítmény megépítését jelentette volna egy Cuxton nevű falu közelében lévő farmon. A Vineyard Farmsnak már több mint 200 hektár szőlője van a környéken, a szomszédos Luddesdownban pedig egy 700 000 literes borászat, amely jelenleg teljes kapacitással működik. Az új pincészet annak a bővítési koncepciónak a része, amely további 230 hektár szőlővel növelte volna a vállalkozás működését, ezzel az Egyesült Királyság legnagyobb szőlőültetvénye lenne.

A BREEAM Outstanding (kiemelkedő) minősítést megcélzó Fosters-terv tartalmazott látogatóközpontot és kávézót, erjesztőt, hordótermet, érlelőpincét, továbbá egy energetikai központot, amely a szőlőhéjból biogázt termelt volna.

A 30 millió GBP értékű Kentish Wine Vault projektet a fejlesztők úgy számlázták ki, hogy 2030-ig 112 millió GBP-os lökést kínál a tágabb helyi gazdaságnak, közvetlenül akár 100 munkahelyet teremtve és még sok más támogatást.

Az ügyben illetékes Medway tanácsának építési hivatala első körben jóváhagyásra javasolta a tervet, amikor azt tavaly benyújtották a hatóság tervezési bizottságának. Az önkormányzat építési bizottságának tagjai azonban felülbírálták a tanácsot, azzal érvelve, hogy az „jelentős káros hatást gyakorolna a környékre, és a kiemelt természeti szépségű övezet jelenlegi nyugalmának és természetes jellegének közvetlen elvesztését jelentené”.

Az építési előadó egy idén márciusban és áprilisban lefolytatott vizsgálatot követően elutasította a Vineyard Farms kifogásait a program elutasítása ellen. Elismeri a Foster & Partners által a tervre és a javasolt energia- és szén-dioxid-kibocsájtást csökkentő módszerekre vonatkozó tervezési minőséget, valamint a javaslatokban szereplő „biológiai sokféleség nettó nyereségét”, ugyanakkor úgy véli, hogy a pincészet jelentős káros hatással lenne a helyszínre és tágabb tájára, amelyaz elzártságáról és meghittségéről elismert. A pincészet épülete meghatározó városi elemmé válna egy félreeső völgyben, annak ellenére, hogy az épület nagy része teljesen föld alá süllyesztve, egyfajta mesterséges dombként jelenne meg.

Az előadó szerint a Vineyard Farms nem tudta kielégítően alátámasztani, hogy a program a javasolt helyszínen megvalósítható. Az angol „borforradalmat”, amelyet ez a projekt  támogatni igyekszik, a Természetvédelmi Területen túli fejlesztésekkel lehetne kezelni. Az építtetőknek nem sikerült kielégítően bemutatni, hogy a fejlesztés milyen közérdekű ügyet szolgál, amely miatt kivételes körülmények állhatnak fenn az ügyben.

A Foster & Partners közleményben nyilatkozott, miszerint csalódottak a döntés miatt, és jelenleg ügyfelükkel együtt vizsgálják a lehetséges következő lépéseket. 

Forrás: bdonline

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások