Rajki Diána | 2017.10.18
Letisztult formák, távolról homogén, de közelről némileg strukturált, nagyvonalú felületek, időtálló látvány és minőség.

Ezek azok a jellemzők, amelyek alapján az építészek az elmúlt években a szálcement alapanyagú nagylapos homlokzatburkolatokat számos látványos középület külső és belső felületképzőjévé választották. Mutatjuk néhány remek példán, hogy mindezek a tulajdonságok mennyire alkalmassá teszik az EQUITONE lapokat családi házakon való alkalmazásra is!

A szép példák bemutatására életre hívott EQUITONE építészeti pályázaton valóban látványos és előremutató épületek homlokzatán jelenik meg a burkolat – sőt néhol a tetőn is. A robosztus és határozottan elegáns megjelenésű szálcement lapok fő üzenete az építészek számára, hogy az anyag valódi értékeit állítja a középpontba: szépség, visszafogott elegancia, tartósság és rugalmasság a fő jellemzői. Az EQUITONE ugyanakkor túlmutat azon az alapvető funkcióján, hogy minőségi, időtálló homlokzatburkolati lapként szolgálja az építtető igényeit.
Nézzük, hogy az elmúlt évek zsűri által legjobbnak ítélt családi házainak tervezői hogyan vélekednek erről!

Dekoratív, kontrasztos megjelenés a fővárosi családi házon
„Olyan anyagot kerestünk, ami a világos homlokzati vakolattal és a vízszintes bordázattal megjelenő deszkahatású burkolattal megfelelően kontrasztos megjelenést ad mind felületben, mind elemosztásban. A nagy táblaméretek, a távolról homogén, de közelről mégis kismértékben strukturált felület erre megfelelő volt” – indokolta az anyagválasztást a Tóth Project Építésziroda vezető tervezője, Tóth László.
„Az épület megjelenése építészeti magabiztosságot, felkészültséget mutat. Az építészek jól bántak a rájuk bízott feladattal és megbízójuk egy ésszerűen tervezett, funkcionálisan jól működő, ugyanakkor dekoratív és letagadhatatlanul mai épületet kapott. Ez a professzionális egyensúlyozás érzékelhető a belső terek jó arányú és gazdaságos kialakításában, a tömegképzésben, homlokzati anyaghasználatban és a kertépítésben egyaránt” – mondta el az épületről Tima Zoltán építész, a pályázat zsűrijének tagja.
A Tóth Project Építésziroda 2016-ban második helyezést ért el az EQUITONE építészeknek kiírt pályázatára benyújtott anyagával. Az épületet Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes és Schmidt Péter tervezte, a budapesti családi házra a természetes, anyagában színezett, matt felületű EQUITONE [natura] került.

Modern lakóházak korszerű, természetes anyagokkal
A pályázat döntőjébe jutott további épületeken az EQUITONE szálcement burkolattokkal megvalósult számos további homlokzati megoldást láthatunk.

„Az egyszintes épületet a megrendelői igényeknek megfelelően egyszerű, minimalista formavilágban terveztük, így a homlokzaton fehér, szürke vakolatok jelennek meg különböző struktúrával, amit antracit színű ragasztott szálcement felület egészít ki”Szekeres István építész Budapestre tervezett családi házán egyszerre jelenik meg a kifinomult és teljes keresztmetszetében színezett EQUITONE [natura] és EQUITONE [tectiva], amelynek felületén könnyen kitapinthatjuk a finom metszésű szálcement szálakat.

„Az épület tervezésénél az egyszerű, sallangoktól mentes letisztult tömegképzés, a tiszta érthető nyelvezetű architektúra kialakítása volt az irányadó. A homlokzatképző anyagok kiválasztásánál a természetes, nemes és időtálló anyagok alkalmazása, a „divatszínek” mellőzése volt a fő szempont” – indokolta az anyagválasztást Mentes Gábor építész, aki a tervezett családi ház teljes homlokzatán a letisztult, elegáns megjelenésű és természetes EQUITONE [tectiva] anyagot használta.

A 2015-ben nyertes Halmosi Erik építész a 2016-os pályaművével szintén a döntőig jutott. A Budaörsön található családi ikerházra az EQUITONE [tectiva] szálcement homlokzatburkoló lapokat alkalmazta. A tervező így indokolta az anyagválasztását: „Az épület anyaghasználata is hasonlóan nagyvonalú, mint az alaprajza. Az ablakok közötti betét és az árnyékoló anyaga is szálcement lap, amely kellően időtálló és megjelenésében is illik a ház minőségéhez.”

www.equitone.hu

(x)

 
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások