hír tervek cikk Dubaj Kotala stadion tenisz

Víz alatti teniszstadion: Dubajban, hol máshol?


sebesp | 2015.08.18
Bejárták a világhálót Krysztof Kotala lengyel építész látványtervei egy víz alatti tenisz komplexumról. De vajon reális az elképzelés?

Nem sokkal azután, hogy a látványos képek felkerültek a netre mérnökök erős kételyeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy lehetséges-e nagy fesztávú sportcsarnokot építeni a tenger szintje alá süllyesztve. Míg ma már erre szakosodott cégek akár több tíz méter hosszú üvegtáblát is le tudnak gyártani, sőt akár a világ másik felére szállítva ott egyben beépíteni, a londoni Institution of Structural Engineers statikusai meglehetősen szkeptikusak a tekintetben, hogy a 33 méteres fesztávon az íves üveg saját súlyán túl még a rá nehezedő víz nyomásának is ellen tudna állni. Az esetleges földrengések, cunamik terhéről nem is beszélve.

Kotola azzal vág vissza, hogy bár a technológiai kihívás nagy, az ember még nagyobb kihívások megoldására képes. „Egyedi alkotás lesz, jobb helyet nem is lehetne találni hozzá, mint Dubaj, ahol a teniszezésnek hagyományai vannak.”

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások