tervek felhőkarcoló LEED Egyesült Királyság Hong Kong irodaház

A Zaha Hadid Architects felfedte a világ legdrágább telkére készített tervüket


sebesp | 2020.10.11

A 36 emeletes hullámzó üvegfalú felhőkarcolót Hong Kong központi üzleti negyedében az IM Pei tervezte Bank of China Tower, Foster + Partners HSBC épülete közvetlen közelében építik fel.

Az új torony egy többszintes parkolóház helyén valósul meg, amelyet a fejlesztő Henderson Land 3 milliárd dollárért vásárolt meg 2017-ben, és ezzel a világ legdrágább építési helyszíneként tartják számon.

A Zaha Hadid Architects felhőkarcolójának üveg homlokzata ívelt szegmensek sorozatából készül, amelyek két magasba emelt, fákkal beültetett teraszt képeznek. Közvetlenül a magasabban fekvő terasz alatt egy „égi kertet” is kialakítanak, melyen helyet kap egy futópálya is. A felhőkarcoló tetején elhelyezkedő rendezvényteremből remek kilátás nyílik a városra.

Az épület formája a városállam jelképének választott növény, a bauhinia bimbójának formája ihlette, amelyet korábban a helyszín közelében termesztettek. A terv újraértelmezi a Hong Kong rózsájaként is emlegetett orchideafa virágzás előtti állapotban lévő rügyének formáit és rétegeit.

A felhőkarcoló törzse a föld fölé emelkedik, és összekapcsolódik a város emelt gyalogos sétányainak hálózatával, az épület alatt pedig számos udvar és kert lesz megtalálható. Ezek a nyugodt szabadtéri helyek az épület belsejében található tágas közösségi terekben folytatódnak. A gondosan tervezett és kivitelezett ívelt üveghomlokzat segíti ezt a szinte átmenet nélküli kapcsolatot az épület belső tere, a környező kertek és a város távolabbi részei között.

A felhőkarcoló, amelyet nagy szakítószilárdságú acélszerkezettel építenek, úgy tervezték, hogy elérje a LEED Platinum fenntarthatósági besorolását és a legmagasabb, 3 csillagos minősítést a kínai Green Building Rating Programban. Négyrétegű, kétszeresen laminált, kettősen ívelt hőszigetelt üvegpanelekkel burkolják, és az összes emelete természetes szellőzést kap.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások