hír Trianon Versailles

Grand Trianon és Petit Magyarország


Timon | 2012.06.04
Ma van a Trianoni Békediktátum évfordulójának hazánkra nézve szomorú dátuma, június 4-e, amelyről a hazai sajtótermékek sorra megemlékeznek, gyakran címoldalon, korábbi években is, most is. A Nemzeti Összetartozás Napján délután fél ötkor a harangok is megkondulnak.

Még szomorúbb azonban, hogy a magyar közvélemény széles rétegeiben – és a szerkesztőkben is – a történelmi esemény után 92 évvel még mindig téves képzetek élnek a helyszínt illetően. Ennek a téves képnek a kialakulásához és helytelen berögződéséhez az elmúlt időszakban pontatlan híradások, hibás könyvbeli leírások és hamis illusztrációk egyaránt hozzájárultak, miszerint a békekötés a Kis Trianon palotában zajlott le. E sajnálatos helyzet megváltoztatását szeretném elérni a közzétett képek meggyőző erejével.

A Trianoni Békekötés aláírása 1920. június 4-én du. 16 óra 30 perckor a Versailles-i kastély parkjában található Grand Trianon nevű épületben történt meg. (1. kép) A kép közepén a szakállas férfi gróf Apponyi Albert, a magyar delegáció vezetője.

Grand Trianon Cotell Galériája reprezentatív díszterem, amely nagy méreténél és díszes kiképzésénél fogva alkalmas volt ilyen magas szintű diplomáciai tárgyalássorozat megrendezésére, nagyszámú résztvevővel. (2. kép) A terem végén lévő ajtó azonos az 1. képen látható ajtóval. A donga boltozatról függő csillárok is azonosak.

Grand Trianon hosszan elnyúló, földszintes épületszárnyán a sűrű üvegosztású, magas francia ajtók (11 db) (3. kép) megegyeznek a 2. sz. enteriőrképen látható íves nyílászárókkal.

Petit Trianon épületébe ez a tágas, hosszú díszterem bele se férne, hiszen homlokzatán mindössze öt ablakkal rendelkezik, s azok is egyenes záródásúak. (4. kép) Egyébként Kis Trianont XV. Lajos francia király királyi metresze, Madame de Pompadour számára és terve szerint építtette, de a márkinő meghalt, mielőtt a kastély elkészült, így nem élvezhette. A király másik kegyencnője, Madame du Barry 1769-ben költözött az épületbe. A szerelmi légyottok céljára létesített pompás kiképzésű, ám kisméretű palota alkalmatlan lett volna a békekötési tárgyalások helyszínéül.

A téves képzet kialakulásában – véleményem szerint – az játszhatott döntő szerepet, hogy a történelmi Magyarország területét feldarabolták, s egy ilyen méltatlan cselekedetre a magyar emberek gondolatvilágában semmiképpen sem egy Grand (Nagy), hanem egy Petit (Kis) Trianonban kerülhetett sor. Nagy Magyarországhoz képest a trianoni Kis Magyarország jött létre. (5. kép)

Akik ezután felkeresik Párizst és kirándulnak Versailles-ba, a 92 évvel ezelőtti Trianoni Békediktátumra Grand Trianon Cotell Galériájában emlékezhetnek.


Budapest, 2012. június 4.

Timon Kálmán
Aranydiplomás
okl. építészmérnök

Videó az aláírásról: http://www.youtube.com/watch?v=VIG-wEd4ru0

Fotók: wikipedia commons

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások