hír A+Awards Architizer homlokzatburkolat nemzetközi pályázat réz tetőfedés verseny

Hasít az apartmanház a Dolomitokban

Dolomitenblick, Sexten/Sesto, Olaszország


MRK | 2013.04.22
Az épület a Dolomitok lejtőjére kapaszkodik fel a lakóövezet határán. A tömeg nagyrészt a gyakorlati, funkcionális igényekből vezethető le, 6 független lakóegység létrehozásából, melyeket a közös közlekedőmagra fűztek fel: ez a „hasadék” kívülről is jól látható, világosan kijelöli a bejáratot és két félre osztja az épülettömeget.

Túl a funkcionalitáson, az épület meghatározó látványelemei, a mindkét oldalon végigfutó tömör, vízszintes sávjok, melyek az épülettömegből indulva a méretes teraszok korlátjául szolgálnak, és küldetésük végére érve beleolvadnak a környező domborzatba. A szalagokból álló homlokzat minden szinten visszaugrik, hűen követve a meredek hegyoldal természetes vonalát.

Az épületben található hat tágas nyaralóapartmant úgy alakították ki, hogy egyenlően részesüljenek a napsütésből és a panorámából, ugyanakkor maximális intimitást biztosítsanak. Ezt a tömb két részre osztásával és a szintenként visszaugratott erkélyekkel érték el úgy, hogy sem a felsőbb szintekről, sem az utcáról nem lehet belátni. Az apartmanok napozóteraszai megnövelik a belső teret, és egy kis szeparált kertben végződnek minden szinten. A közlekedő-útvonal, melyet a hasadék jelöl ki, anyaghasználatában a homlokzat többi részével egyezik. Dél felől teljesfelületű üvegezés biztosítja a lélegzetelállító panorámát és a napenergia hasznosítását, míg a lamellás árnyékoló és a teraszok túlnyúlása nyújt védelmet nyáron a túlmelegedés ellen.

A helyben kitermelt vörösfenyőből készült burkolat látványa határozza meg a külső és belső tereket az apartmanok léptékében, az épület egészét távolabbról szemlélve pedig az előoxidált rézlemez. A vörösrézzel borított erkélykorlátok markáns megjelenése összhangban van a természeti környezet zordságával, így válhat annak elválaszthatatlan részévé. A vízszintesen futó szalagok előtűnnek a hegyoldalból, majd hozzásimulnak, körbefonják az épületet és feloldódnak a tájban. A vízszintes rézlemezsávok szabásmintája hiperbolikus paraboloid ívekből áll, a burkolás ezáltal magas szintű szaktudást kívánt.

A sötétbarnára oxidált rézlemez az egész tömeget beborítja, a tető és a homlokzat egybeolvad. Így lehet megjelenésében izgalmas a telekre vonatkozó helyi szabályozás előírásainak megfelelő, magastetős épület. Művészi látásmód által enyhén torzítva követi, nem pedig utánozza a hagyományos épület tipológiáját, ezzel az értelmezés új útjait fedezi fel.

Az eklektikus, látványában és anyaghasználatában minden összhangot és beágyazottságot mellőző lakóövezetben olyan egyszerű forma megteremtésére törekedtek, mely azzal éles ellentétet, a tájjal pedig harmonikus egységet képez. Ezt néhány helyi alapanyag alkalmazásával, szinte népi nyelvezettel érték el: vörösfenyővel és vörösrézzel. Mindkét természetes anyag az időjárás hatására az idő múlásával változik, mélyebb értelmet kap a napsütés, az eső és a havazás nyomai által. Felidézi a vidékre hagyományosan jellemző, vörösfenyőből épült és sötét színűre ért tanyaépületek világát.

Az "Architizer A+ Awards" elnevezésű nemzetközi versenyen a Plasma Studio munkája az 1-4 szintes lakóházak kategóriájában közönségdíjat nyert. További díjazott épületek: http://tervlap.hu/cikk/show/id/2009

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások