hír pályázat díj rendezvény kiállítás épületek cikk burkolat díj európai homlokzat pályázat réz

Kihirdették az építészeti díj győzteseit

A portugáliai Művészeti és Kreatív Platform nyerte el a 2013. évi Európai Réz az Építészetben Díjat


MRK | 2013.11.05
Az Európai Réz az Építészetben Díj eredményhirdetésére november 4-én a BATIMAT kiállítás nyitónapján került sor. A nemzetközi díjra a rezet vagy rézötvözetet felhasználó legjobb építészeti tervekkel pályáztak.

A zsűri Nagydíját a portugáliai Guimarães városban található Művészeti és Kreatív Platform kapta, melyet a Pitágoras Aquitectos tervezett. „Az idei évben egyértelmű trendnek mutatkozott a réz párosítása más építőanyagokkal, például üveggel és fával, és ezt a zsűri nagyra értékelte” - mondta Nigel Cotton, az Európai Réz Intézet igazgatója.

„Alakítható, látványos és tartós; a réz ismét bizonyította népszerűségét az építészek körében.” Minden pályamű részletes bemutatója a Copper Concept portálon megtekinthető, az alkotások albuma pdf vagy iBook formátumban letölthető.

Egy európai verseny a réz építészeti felhasználásának népszerűsítéséért

Az Európai Réz az Építészetben Díj azokat az építészeti terveket díjazza, melyek rezet vagy rézötvözetet (pl. sárgaréz, bronz) tartalmaznak és mutatnak be. A 16. alkalommal megrendezésre kerülő versenyre rekordszámú jelentkezés érkezett, 82 projektből 10 döntőst választott ki a bíráló bizottság. Az előző évek díjazott építészeiből álló nemzetközi zsűri tagjai idén Einar Jarmund, Craig Casci, Davide Macullo és Anu Puustinen voltak.

A zsűri Nagydíját az idei év egyértelmű győztese, a portugáliai Guimarães városban található Művészeti és Kreatív Platform kapta, melyet a Pitágoras Arquitectos tervezett. Külön elismerést kapott a finnországi Seinäjoki könyvtár (JKMM Architects), a Dolomitenblick apartmanház Olaszországban (Plasma studio) és a rúnakövek befedése Jellingben, Dániában (Nobel Arkitekter).



A 16. Európai Réz az Építészetben Díj díjazottjai

GYŐZTES:

Művészeti és Kreatív Platform, Guimarães, Portugália

Tervező: Pitágoras Arquitectos

A lenyűgöző építészeti struktúra kulcselemét a természetes, aranyszínű rézötvözet (sárgaréz) adja.

A zsűri nagyra értékelte a Pitágoras Aquitectos építészeti iroda ügyes anyaghasználatát, azt, hogy a réz alakíthatóságának teljes mértékű kihasználásával egy egységes, de mégis rendkívül eredeti szerkezetet hoztak létre.

A történelmi város, Guimarães szívében található területen eredetileg egy köztér, valamint nagyobb felújítást igénylő vegyes stílusú régi épületek helyezkedtek el. Az UNESCO-val együttműködve (a város Európa Kulturális Fővárosa volt 2012-ben), a project célja egy multifunkciós, felhasználóbarát közösségi tér újbóli kialakítása volt. Fontos volt, hogy illeszkedjen a környezetébe, ugyanakkor a város modernitását is szimbolizálja.

A sárgaréz profilokból álló külső fém borítás lehetővé tette a különböző épületek összekapcsolását, de egyúttal meg is különböztette őket. Ily módon a tér napjainkban egy művészeti központnak, egy “kreatív labornak” vagy ezt támogató irodáknak ad otthont, valamint műhelyeket támogat, hogy segítse a tehetséges fiatal tervezők fejlődését.

KIEMELT ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT:

Seinäjoki Városi Könyvtár, Finnország

Tervező: JKMM Architects

A Seinäjoki könyvtár kibővítése egy teljesen egyedülálló elemként kapcsolódik a finn építész, Alvar Aalto által tervezett épületek sorához. Hogy párbeszédet teremtsenek a múlt és a jövő között, az építészek a kontrasztra támaszkodtak: az épület külső részén a meleg tónusú, barna, előpatinázott réz váltakozik a makulátlan fehérre festett fallal. A tetőn és a homlokzaton egyaránt használt réz egy második, élő burkot képez, ami a környezet fényeivel változik.

Rézből készült paneleket használtak az épület egyéniségének kifejezésére, ami egyúttal lehetővé tette a legmegfelelőbb szellőztetést is.

KIEMELT ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT:

A rúnakövek befedése, Jelling, Dánia

Tervező: Nobel Arkitekter

Ez a 2011 decemberében átadott alkotás szépen egyesíti a bronzot (réz és ón ötvözet) az üveggel a többezer éves rúnaköveket takaró vitrinként.

Az Unesco által a Világörökség részének minősített hely Dánia 965-ös kereszténnyé válását jelképezi és az ország születésének szimbólumaként tekintenek rá. A bronz természetes szépségére, tartósságára és állandóságára alapozva az építészek egyetlen célt tartottak szem előtt a tárolók tervezésnél: hogy bemutassák azok tartalmát.

KIEMELT ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT ÉS A KÖZÖNSÉGDÍJ GYŐZTESE:

Dolomitenblick apartmanház, Sexten, Olaszország

Tervező: Plasma Studio

Az olaszországi dolomitokban található apartmanház létrehozásakor a rezet fával kombinálták, hogy tökéletesen illeszkedjen a környező mezőkkel tarkított alpesi tájba.

A hosszanti szalagokban használt barna, előpatinázott rezet nemcsak a tartóssága miatt választották, hanem mert tökéletesen visszaadja az idővel viharverté vált vörösfenyő színét. Az öko-dizájn elveinek megfelelően a vörösfenyő helyi változatait használták a szerkezethez.

A természetes fény maximális kihasználásának és a kilátás megőrzésének érdekében a hat különálló apartman mindegyikének saját terasza és kertje van. Végeredményként az épület formája egy hagyományos faházra emlékeztet, de határozottan modern módon, újszerű helykihasználással és eredeti beosztással.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások