rendezvény épületek cikk NASA Öko-logikus

Ökologikus építészet – ahol ma a NASA tart: a Fenntarthatósági Bázis

Bölcsőtől a bölcsőig - NASA módra


Csépé | 2011.04.11
Májusban nyílik meg a Szilikon-völgyben az USA legfenntarthatóbb irodaháza, amelyben a NASA legfejlettebb technológiáját állítják a környezettudatos építés szolgálatába. A LEED Platinum besorozású, díjnyertes épületről az Öko-logikus Építészet konferenciasorozaton bővebben is szó esik.

Az űrbázisokon használt vízszűrési, az intelligens meteorológiai érzékelési rendszer, a fogyasztottnál húsz százalékkal több termelt energia – ezek csak a nyilvánvaló jellemzői az új, 5000 négyzetméteres irodaháznak, az igazi nóvum a bontásra tervezés.
Vegyük sorra először a – nem is annyira szokványos – környezettudatos megoldásokat a Szilikon-völgyben épült 200 fős irodaház esetében. Az energetikában is nyújt újat az épület: a ma még 6-800.000 dolláros tüzelőanyagcellák (az autóknál ugyanezeket üzemanyagcellának hívják) közvetlenül alakítják át az – ez esetben szeméttelepekből származó – biogázt, metánt elektromos árammá, ezer fokos izzó elektródák segítségével. Ezek rendkívül jó hatásfokkal alakítják elektromos árammá, vízzé és széndioxiddá a gázt. A többi megoldás kevésbé forradalmi: évi 122 ezer kWh áramot termelő napcellák (photovoltaikus elemek), hőszivattyú, szélkerék, napelem.
Érdekes a megtermelt energiával való takarékoskodás módja: az érzékelők nemcsak az éppen aktuális meteorológiai állapotot (beleértve a szélirányt is) veszik figyelembe, de a meteorológiai előrejelzést is – ennek hatalmas jelentősége van például a nyári éjszakai átöblítés vagy az őszi-tavaszi napenergia-hasznosítás szempontjából. Hiszen akkor döntheti el a rendszer, hogy gyűjteni kell a meleget vagy épp védekezni ellene, ha tudja, milyen idő várható.
A természetes megvilágítást is a lehető legnagyobb mértékben kihasználja az épület: kicsi az épületmélység, fényvetők juttatják az ablaktól távolabbi részekre a napfényt, és felülvilágítók is segítik az ideális fényeloszlást.
Az újdonság tehát inkább az építőanyagok „tápértékét” is figyelembe vevő bölcsőtől bölcsőig tervezés elve. Ennek lényege, hogy a korábbi „bölcsőtől koporsóig” tervezés helyett – mely figyelembe veszi az építőanyagok bontás utáni sorsát, a bontási törmelék környezetterhelését – a „bölcsőtől bölcsőig” tervezés olyan anyagokat használ, mely a bontásnál is értékes, azonos színvonalon hasznosítható nyersanyagnak bizonyulnak (upcycling), sőt, a természetbe kikerülve hasznos, lebomló, a növények számára tápanyagul szolgáló anyagok lesznek. Hiszen a természet ilyen anyagokat használ.
Ezen megoldások részleteiről, és a projekt más érdekességeiről az Öko-logikus Építészet című konferenciasorozaton fog szólni előadásában Csanády Pál.

Fenntarthatósági Bázis irodaház, Moffett Field, Kalifornia, USA
Építész: William McDonough + Partners
Építtető: NASA Ames Research Center
Társtervezők: AECOM
Világítás, energia: Loisos + Ubbelohde
Tájépítész: EDAW, Siteworks
Épületszerkezeti szakértő: MBDC
Szennyvízkezelés: Todd Ecological

Forrás: www.nasa.gov; William McDonough + Partners

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások