színkép | 2018. május 3.
     
Terméktervezés Lengyelországban és Magyarországon 2000 után

Kiállítás a FUGA – Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Megnyitó: 2018. május 9. 18 óra

Kurátorok: Ernyei Gyula és Michal Stefanowski

A lengyel és a magyar dizájnról különféle összegzések születtek már. Ez alkalommal szűkebb – a nemzetközi szakirodalomban régebben industrial, újabban product design néven emlegetett – terület: a mindennapi életünkben használt ipari tárgyak és eszközök bemutatására kerül sor. Lengyel és magyar dizájnerek közelmúltbeli eredményeiből készült válogatás a nagypolitikai és gazdasági változások nyomán a két ország gazdasági és társadalmi kihívásaira, illetve gazdasági és műszaki lehetőségeire ad különböző válaszokat. Hasonlóságok és különbségek egyaránt találhatók a bútor, közlekedés, világítás, kerámia és szociális dizájn területén, sajátos tervezéssúlyponti vonások úgyszintén: Lengyelországból a közterületi, munka- és mindennapi eszközök említendők, míg Magyarországról az egészségügyi és sporteszközök, játékok. A kiállítást 72 nagyformátumú termékfotó, 20 tárgy és a mozgóképet igénylő termékeket bemutató videók alkotják.

A két ország terméktervezésének bemutatója közös munka eredménye. Magyar szervező a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége a Nemzeti Kulturális Alap pénzügyi támogatásával, a Magyar Formatervezési Tanács és a Magyar Művészeti Akadémia szakmai közreműködésével. Lengyel szervező az Adam Mickiewicz Intézet, amely a Lengyelország száz éve visszanyert függetlenségének megünneplésére létesült POLSKA 100 nemzetközi kulturális program résztvevője. A POLSKA 100 munkatervet a Lengyel Köztársaság Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma támogatja NIEPODLEGLA 2017–2021 program részeként.

A kiállítás megtekinthető: 2018. május 28-ig

Bővebb információ: FUGA

A szerző legújabb cikkei:
Pályázati felhívás a Wéber Antal-díj 2019. évi adományozásáról
Piranesi-díj 2018
Pályázati felhívás „Az év belsőépítésze – 2017-18” díjra
Beruházás-lebonyolítói mesteriskola
Budapest 2000 után
Csatlakozz a Budapest100 önkéntes csapatához!
Átadták az Advance Tower első ütemét, a második már szerkezetkész
Az EGYHÁZ – 12. Szakrális Építész-Belsőépítész Konferencia
Felhívás csatlakozásra a Nyitott Templomok Napja programsorozathoz a Kulturális Örökség Európai Évében
Pásztor Erika Katalinára emlékezünk
Megkezdte az Advance Tower második ütemét a Futureal-csoport
Falukép és illeszkedés a vidék népi építészetébenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 40 (20 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások