színkép | 2024.04.21

A 60 éves Velencei Karta és a 30 éves Narai Dokumentum üzenete – Tudományos konferencia keretében a 40 éves Műemléki Világnap alkalmából adta át az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága az idei Icomos díjakat.

Idén Budapesten a MOM Kulturális Központ Kupolatermében a Műemléki Világnapon április 18-án megrendezett eseményen, Icomos díjat vehettek át a cserépváraljai Munkás Szent József-templom, a jáki Szent György-templom, a soproni Múzeumnegyed és a veszprémi Ruttner-ház helyreállításában részt vevő szakemberek.

Példaadó Műemlékgondozásért díjjal tüntették ki Bedekovich Éva építészt, műemléki szakmérnököt több évtizedes műemlékvédő tevékenységéért, különösképp Abony műemlékei méltó megőrzésének elősegítéséért. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatát a Városháza alapos műemléki helyreállításáért, az épület bemutatásáért, az idegenforgalom méltó fogadásáért. A Market Építő Zrt. kivitelező vállalatot, amely társadalmi felelősségvállalásból létrehozott ROM Vándor programja keretében középkori templomromokat, a Kövesdi templomromot a Balaton-felvidéki Aszófőn és a Zsámbéki-medencében található Töki romtemplomot állította helyre.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága minden évben Műemlékvédelmi Citrom-díjat ítél oda az általa legkevésbé sikeresnek, leginkább elhibázottnak ítélt műemléki helyreállításnak. Idén Citrom-díjjal illette a veszprémi Szent György-kápolna vasbeton védőtetejének elbontását, a modern építészetre jellemző, nagyvonalú héjtetők egyik jelentős emlékének elpusztítását.

A XIII. századi Szent György-kápolna falai felett átívelő védőépület, Erdei Ferenc építész terve szerint mindössze két hét alatt, 1960. november 22. és december 5. között épült meg. A kápolna maradványait védő, terepszintből alig kiemelkedő, trapézformájú, könnyed vasbeton héjszerkezetű épület, kiválóan oldotta meg a környezetébe simulást és több mint hat évtizeden át észrevétlenül lapult a szomszéd épületek között.

Az Icomos kontralaudációja így fogalmaz: a veszprémi Szent György-kápolna elegáns védőtetőjének szenvtelen, minden konszenzust elutasító és a szakmai közvélemény kizárásával történt elpusztítása újabb áldozata annak a káros tendenciának, amely az 1945 utáni kiváló építészeti alkotásokat minden különösebb vizsgálat, dokumentálás és elemzés nélkül, pusztán keletkezésük ideje okán semmisíti meg. A magyar műemlékvédelem első íves héjtetőjének elbontása az 1945 utáni építészetünk újabb pótolhatatlan vesztesége.

Az új vasbeton-üveg védőépületről a fotók 2023 augusztusában készültek.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások