sebesp | 2018. június 14.
     
A Foster + Partners tervei alapján épült Bloomberg London az eddigi legmagasabb, közel 100%-os BREEAM értékelést ért el.

Norman Foster és ügyfele, Michael Bloomberg számára alapvető volt, hogy az új központ esetében a fenntartható épülettervezési szempontokat a lehető legmagasabb szinten alkalmazzák. Ennek eredménye az irodaház, mely kategóriájában eddig a legkörnyezettudatosabb. A minősítési rendszer legmagasabb, „Kiváló” (Outstanding) kategóriájába sorolták, azon belül is 98,5% -os eredménnyel, ami a legmagasabb BREEAM pontszám, amelyet valaha hasonló épület elért.

A londoni Cityben található új európai központ az első olyan épület, melyet teljes egészében a Bloomberg terveztetett és építtetett. A közösségi munkavégzés elősegítésére és az innováció ösztönzésére tervezték, a cég 4 000 londoni alkalmazottját egy fedél alá hozva. Az épület a 21. századi irodaterület új generációját határozza meg, innovatív terei inspirálják az alkalmazottakat, az ügyfeleket és a látogatókat, miközben ösztönzi a termelékenységet és az együttműködést.

A sűrű városi szövetbe illesztett, tömbnyi méretű fejlesztés során lemondtak a terület teljes kihasználásáról, ehelyett az utca szintjén közterületet adtak a londoniaknak.

Az épület homlokzatának a kőburkolatú elsődleges hálós szövetet kitöltő mezőinek pengeszerű bronz külső elemei kettős célt szolgálnak. Egyrészt árnyékolják a padlótól a mennyezetig érő ablakokat, másrészt a természetes szellőzés nyílásait is magukban foglalják. Utóbbiak az időjárásnak megfelelően nyithatók és zárhatók, az irodaterületen átengedett levegő az átriumon át jut ki a tetőre. Intelligens érzékelők szabályozzák be a megfelelő a légáramlást, az így megvalósított természetes szellőzési rendszer évente 300 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A világítást mintegy félmillió LED fényforrás biztosítja, ezzel 40% -kal kevesebb energiát használnak az irodaépületekben hagyományosan alkalmazott világítótestekhez képest. A LED-eket az álmennyezeti panelekbe építették, amelyekbe a fűtést, a hűtést és az akusztikát is integrálták.

Az energiát az épület saját erőműve szolgáltatja a helyszínen, mely földgázból generál áramot. A keletkezett hulladékhővel télen az épület fűtését, nyáron pedig hűtését biztosítják.

A szerző legújabb cikkei:
Hamarosan HÉV-ek és vonatok zakatolnak Budapest belvárosa alatt
Peter Zumthor megépítette az "ateisták templomát"
Elkezdődött a Héttorony Fesztivál
A RIBA Brexit túlélési útmutatót adott ki a brit építészeknek
A csúnya ház mindig rossz ház?
A második világháború utáni Berlin legnagyobb beruházását indítja el a Siemens
A református egyház nyugdíjpénztára épít parkolóházat Kolozsváron
Elkészült az új budapesti hatszintes fürdőpalota
Hamarosan indulhat a Lánchíd felújítása és kiszélesítése
Sejtelmes geometria egy idilli völgyben
Étteremfalu egy aknagyár helyén
Kós Károly isztambuli tevékenységét bemutató kiállítás nyílt Budapesten
Torinóban egy új hegyet építenénekKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (2 szavazatból)