hír épületek műemlék Velence David Chipperfield

A Generali megnyitotta a velencei Procuratie Vecchie épületének kapuit a látogatók előtt


Ware-Nagy Orsolya | 2022.04.12

Közel ötéves, intenzív restaurációs munkálatokat követően, amit a neves építész, Sir David Chipperfield vezetett, megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt Velence egyik leghíresebb látványossága, a Procuratie Vecchie (Régi Prokurátus) épülete. Az újjászületett épület azonban nem csak régi fényét nyerte vissza, hanem új célt és küldetést is kapott.

Röviddel 1831-es trieszti megalakulása után a Generali megjelent Velencében is, a Procuratie Vecchie épületében. A Generali tanácsadói abban az időben nem csak Velence egyik ikonikus épületében dolgoztak, de megbecsült tagjai is voltak a városi életnek. Így a város és a biztosító története üzleti és történelmi szempontból is összeforrt, sőt még logójuk is azonos: Szent Márk szárnyas oroszlánja. Az évek során a Procuratie Vecchie teljes mértékben a Generali tulajdonába került, a társaság pedig új célt álmodott az épületnek: az ingatlant úgy teszi a nyüzsgő és lüktető Velence elválaszthatatlan részévé, hogy abban biztosít helyet globális társadalmi felelősségvállalási mozgalmának.

A legsebezhetőbbek védelme

A nagyközönség számára most először látogatható, több mint 500 éves épület, mely a Szent Márk tér teljes északi oldalát meghatározza, mostantól a The Human Safety Netnek ad otthont. A The Human Safety Net ma már a világ 23 országában tevékenykedik a hátrányos helyzetű csoportok és a helyi közösségek támogatása érdekében önkéntesek és partnerszervezetek közreműködésével. (A The Human Safety Net magyarországi programjának célja a koraszülöttek támogatása és a kisgyerekeket nevelő családok megsegítése annak érdeklében, hogy biztos alapokat tudjanak teremteni gyermekeik számára.)

Azzal, hogy a The Human Safety Net otthonra talált Velencében, egy életerősebb, dinamikusabb és humánusabb városi környezetet teremt a Szent Márk téren, rengeteg lehetőséget biztosítva az új emberi kapcsolatok kialakítására, eszmecserére, vitára, tervezésre, valamint a figyelem, a megértés és a cselekvés felerősítésére a társadalmi befogadás sürgető kérdései, de még szélesebb körben a fenntarthatóság körül. 

Procuratie Vecchie megújult épülete

Az épület harmadik emeletén kapott helyet a „Lehetőségek világa” című kiállítás, amit Orna Cohen, a Dialogue Social Enterprise kurátora készített. A tárlat személyre szabott élményt nyújt a látogatóknak a The Human Safety Net céljáról és hátrányos helyzetű emberekkel 23 országban végzett munkájáról. A kiállítás emellett segít a látogatóknak abban is, hogy megismerjék saját potenciáljukat, feltárva jellembeli erősségeiket, miközben lehetővé teszi számukra, hogy meglássák a körülöttük lévő emberek legjobb tulajdonságait.

Az épület másik végében található a „The Hall”: egy új, modern előadóterem, amely nemzetközi, fenntarthatósági eseményeknek ad otthont. Illetve olyan témáknak is, amelyeken a The Human Safety Net is dolgozik: kora-gyermekkori fejlesztés, nevelés, társadalmi hatás, befogadás és társadalmi szerepvállalás.

Az épület harmadik emeletének szívében található a „The Hub”, egy közös munkatér, ahol a The Human Safety Net közösségei, civil szervezeti partnereik, a program kedvezményezettjei és önkéntesek találkozhatnak.

Az új főlépcső ad otthont Edoardo Tresoldi olasz szobrász installációjának. Az épületben Generali irodák, valamint helyi vállalkozások, kulturális intézmények és alapítványok is helyet kapnak. A projekt az olasz kulturális és turisztikai minisztérium védnöksége alatt áll.

Philippe Donnet, a Generali Csoport vezérigazgatója kiemelte: „A Procuratie Vecchie épületének megnyitása történelmi jelentőségű mind a helyi, mind a nemzetközi közösségek számára. Ez a világhírű, ikonikus épület a mai napig, öt évszázad után is tükrözi a prokurátorok egyik eredeti küldetését: a rászorulók segítését. Az épület mostantól cégcsoportunk globális társadalmi felelősségvállalási mozgalma, a The Human Safety Net központja lesz, teret biztosítva a párbeszédre és a közös gondolkodásra annak érdekében, hogy megoldást találjunk korunk legnagyobb társadalmi kihívásainak leküzdésére, valamint ösztönözzük a látogatókat is, hogy maguk is tegyenek a kiszolgáltatott körülmények között élő emberek lehetőségeinek bővítése érdekében. Az épület, amely most már mindenki előtt nyitva áll, egyben azt a célt is támogatja, hogy Velence a fenntarthatóság globális fővárosává váljon. Nem is lehetne méltóbb módon zárni a Generali 190. évfordulója alkalmából tavaly megkezdett ünnepségsorozatot, amelyet most még különlegesebbé tesz az ENSZ Fejlesztési Programjával való együttműködésünk bejelentése. Ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy elérjük ezt a kiemelkedő mérföldkövet vállalatcsoportunk történetében.”

A rekonstrukciót végző építésziroda vezetője, David Chipperfield elmondta: „Hálásak vagyunk a Generalinak és Velence városának, hogy részesei lehettünk a Procuratie Vecchie felújításának. A történelmi épület tereinek újragondolása és lépésről lépére történő rekonstrukciója rendkívül összetett, és egyben hálás kihívás volt, amely ismét megmutatta nekünk az építészet lenyűgöző erejét mind a fizikai megvalósítás mind pedig az együttműködési folyamat során. Izgatottan várjuk, hogy az épület újból megtalálja helyét a városban, támogatva a lüktető és innovatív Velencét.”

A Generali és az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja

A Generali ambiciózus, több évre szóló megállapodást írt alá az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjával (UNDP), melynek keretében a Generali technikai és pénzügyi erőforrásokat biztosít az UNDP biztosítási és kockázatfinanszírozási kezdeményezése számára.

A Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításának felgyorsítására szolgáló innovatív, biztosítással kapcsolatos megoldások tervezésére összpontosítva a Generali és az UNDP az együttműködés egyéb területei mellett olyan új parametrikus eszközök feltárásán fog dolgozni, amelyek képesek bevonzani a kockázati tőkét, erősíteni a KKV-kat, növelni az éghajlati és pénzügyi ellenállóképességet, csökkenteni a sebezhetőséget és értékteremtést biztosítani a fenntartható fejlődés összefüggésében.

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások