sebesp | 2017.06.12
Pekingben egy hagyományos belső udvaros ház átépítése során a térburkolat mindent körbeölelő hullámzása jelenti az igazi csavart

Az épület eredetileg egy szehojüan, hagyományos pekingi udvarház volt, melyből mára sokat lebontottak. A projekt az épülettípus napjaink életstílusához szükséges korszerűsítését tűzte ki célul. Ezért ez a hagyományos belsőudvaros ház, amely főként lakóhelyként szolgált, ezentúl egy vonzó, városi köztérként is tud működni Peking belvárosában.

A tervező Archstudio célja az volt, hogy megszabaduljon a szehojüan ünnepélyes és sztereotip hangulatától, nyitott és aktív életteret teremtve. Az udvar meglévő elrendezésén alapulva a hullámos szürke téglapadló különböző magasságú beltéri és kültéri terek összekapcsolására szolgál, és a ház belsejébe is beszalad – a falra és tetőre felfuttatva, így dinamikus kapcsolatot teremt külső és belső között. Az ívelt falon belül a kiszolgálóhelyiségek rejtőzködnek, mint a konyha, a WC és raktár, míg a recepció és az étkező a hajlított homlokzaton kívül jelennek meg, és az udvar felé fordulnak.

Az elsősorban lakóhelyként vagy hostelként való használatra tervezett udvart körülvevő különféle terek nyilvános rendezvények, találkozók vagy társaságok számára is bérelhetők, illetve családi szállóként szolgálhatnak három hálószobával. Az integrált bútorok a terek rugalmas összekapcsolását teszik lehetővé.

A hagyományos szehojüan épületek esetében az udvar áll a kisközösségi élmények központjában. Ez a projekt olyan mikro-korrekciót valósít meg, amely megváltoztatja az udvari tér temperamentumát, és megfelel a többfunkciós használat követelményeinek anélkül, hogy megváltoztatná a meglévő háztípust, ehelyett a hagyományos udvart teszi naprakésszé.

Forras: www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások