d.adel | 2019.04.01
Sok család életében jön el a pillanat, amikor úgy érzik, kinőtték városi lakásukat, itt az ideje annak, hogy családi házba költözzenek. Simen és Christina egyévnyi keresgélés után pedig végül úgy döntött: az Oslo melletti Vollenben felépítik a saját házukat, amelyik pontosan olyan lesz, amilyenre nekik szükségük van.

Aprólékos tervezést követően született meg a végső döntés Christina és Simen álomházáról, amelynek részleteit Randi Slåtten építésszel dolgozták ki. A négy hálószobát, két fürdőszobát, nappalit, tágas konyhát, irodát és beépített garázst is magába foglaló ház legkülönlegesebb megoldása, hogy a tetőtér beépítésével nyert második emeletet a földszinttel több ponton egybenyitották, ezzel nem csak nagyvonalú belmagasságot, de kiemelkedően világos tereket hoztak létre.

Kezdetben lapostetős házban gondolkodott a házaspár, a helyi szabályozás azonban csak földszintes, magastetős ház építését tette lehetővé – olyan megoldásokra volt tehát szükségük, amelyek e szűk keretek között is izgalmas, látványos és praktikus épület kialakítását eredményezték. Christina számára nagyon fontos, hogy otthona olyan legyen, amit bárkinek büszkén mutathat meg. A házat ezért tiszta felületek, érdekes kontrasztok és rengeteg fény jellemzi, amely meghatározta az anyagok, színek, és nem utolsósorban a mennyezetre került nagyméretű tetőablakok kiválasztását is. Bár Christina bevallása szerint elhivatottak a minimalista design iránt, a szándékosan egyszerű, áttekinthető alaprajzot számos apró elemmel tették játékosabbá.

A házaspár számára elsődleges pont volt a minél több természetes fény beltérbe juttatása. Simen és Christina úgy döntöttek, az emeletek belmagasságát az energiahatékonyság érdekében 2,5 méterben szabják meg, a közös terek esetén azonban nem szerettek volna lemondani a szellős, impozáns térélményről, ezért a nappali belmagasságát a födém áttörésével a tetőtér felé növelték meg. E megoldás lett a ház igazi különlegessége: az egymásba mosódó terek és a szinte láthatatlan emeleti korlátok a ház tágas, tiszta érzetét hangsúlyozzák. Az üvegkorlátokkal határolt, közös tereket és közlekedő folyosókat egyaránt magába foglaló emelet fölött pedig, a koramodern ipari építészet vívmányait idéző, a tetőgerinc mentén végigfutó ablaksor eredményezett fantasztikus fényviszonyokat. Az egymás mellé sorolt VELUX tetőablakok látják el napfénnyel a nappalit és az étkezőt is.

Azért esett a választásuk VELUX GGU és GGU INTEGRA® Prémium felső kilincses tetőtéri ablakokra, mert ezek amellett, hogy szépen idomulnak a belsőépítészeti koncepcióhoz, kiváló fényáteresztési és hőátbocsátási tényezőik által a legszigorúbb energetikai szabályozásoknak is megfelelnek – a távirányítású nyitás és a zárás pedig a magasan elhelyezett tetőablakok használatát segíti elő. Az automata tetősíkablakokhoz vásárolt VELUX ACTIVE rendszer érzékelői folyamatosan figyelik a hőmérsékletet, a CO2 szintet és a páratartalmat, és ezeknek megfelelően működtetik a tetőtéri ablakokat, árnyékolókat és redőnyöket.

A távvezérlésű VELUX INTEGRA® tetőtéri ablakok ráköthetők a ház elektromos hálózatára, de napelemes működtetésű változatban is kaphatók, amelynél a napelem cellái a tetőablak külső borításán helyezkednek el, így ez semmilyen külső energiaforrást nem igényel. Minden napelemes tetőtéri ablak esőérzékelőt is tartalmaz, így az ablak automatikusan bezáródik, ha elered az eső.

A család erősítése érdekében a nagy terekkel rendelkező, közös helyiségek köré szervezték az elvonulásra alkalmas, privát helyiségeket, de akár közös térről, akár hálószobáról legyen is szó, számukra a napfény értéke minden helyiségben felbecsülhetetlen, a hatalmas ablakoknak köszönhetően pedig az épület minden szegletét sikerült kiemelkedően világossá tenni. Három évnyi építkezés után nagy öröm volt birtokba venni ezt az új, világos és tágas otthont – mesélte a házaspár, akik szenvedélyesen szeretik a belsőépítészetet, új házuk ezért egyfajta játszótér számukra. Gyakran változtatnak a berendezési tárgyakon, a bútorok elrendezésén, amihez remek alapot ad a világos és tágas ház.

Simen és Christina arra törekedtek, hogy ne merev és rideg, funkcionális teret, hanem igazi otthont teremtsenek: a nappali kényelme vagy a nyüzsgő konyha pedig mind őket igazolja – az otthonossághoz pedig jelentősen hozzájárul a tetőtéri ablakok nyújtotta egyenletes, melegséget adó napfény is. Ha valakinek határozott elképzelései vannak arról, milyen házban szeretne élni, annak saját házat kell építenie – véli Christina, hozzátéve: egy ilyen feladat ráadásul közelebb is hozza egymáshoz a család tagjait.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások