hír épületek

A47: újjászületik egy, a világörökség részét képező palota a budapesti Andrássy úton

Elérte legmagasabb pontját az épület


d.adel | 2021.09.07

Neoreneszánsz stílusban épült műemlék lakóépület újul meg teljeskörűen a budapesti Andrássy út 47. szám alatt, az Oktogon és a Liszt Ferenc tér tőszomszédságában. A tavaly év elején indult beruházás keretében egy, a világörökség részét képező, 1878-80 között épült palota születik újjá.

Az értékmegőrző fejlesztéshez kapcsolódó teljeskörű kivitelezést a Bayer Construct vállalatcsoport végzi, a napokban tartották a projekt bokrétaavató ünnepségét.

Elérte legmagasabb pontját az Andrássy út 47. alatt található eklektikus, neoreneszánsz stílusban épült palota – a budapesti világörökség egyik értékes műemlék épületét újjáélesztő, értékmentő beruházás tehát fontos mérföldkőhöz érkezett. A palota teljeskörű megújulását eredményező kivitelezés tavaly februárban indult és tervezetten 2022. második félévében zárul le.

Az A47 beruházás keretében 4 700 m2 hasznos alapterületen 10 db exkluzív rezidencia jellegű lakás, illetve az utcaszinten üzlethelyiségek kerülnek kialakításra, megőrizve a külső és belső műemléki elemeket. Az ingatlanfejlesztést a Bayer Property és BBID Kft. közösen jegyzi, míg a teljeskörű kivitelezését a száz százalékban magyar tulajdonú Bayer Construct végzi.

Patinás, polgári múlt

A lakóépület 1878 és 1880 között épült terméskő homlokzatú, eklektikus sarokházként Karsai Ignác megbízásából, aki a Pesti Viktória Gőzmalom igazgatója volt. A bérpalotában a tulajdonoson és családján kívül több tudós és vagyonos polgár is élt a XIX. és XX. században. Az épület olyan neves intézményeknek is otthont adott korábban, mint például a Világ című művészeti lap kiadóhivatala és szerkesztősége, majd pedig a Magyar Hírlap Rt. Az A47 földszintjén működő egykori Palermo kávéház a korszak irodalmi nagyságainak – Ady Endre, Molnár Ferenc – kedvelt helyszíneként vált az Andrássy út történelmének részévé.

Értékmegóvás és értékteremtés

A háromemeletes – pincével, félemelettel és tetőtérrel is rendelkező – épületet az Andrássy út és a Liszt Ferenc tér sarkán Freund Vilmos és Quittner Ervin tervei alapján építették. A műemlék palota különösen értékes belső terét képezi a kapualj és a főlépcsőház, ahol a belső boltozaton neoreneszánsz díszfestés jelenik meg.

A felújítási munkálatok során a kivitelező Bayer Construct nagy hangsúlyt fektet a műemléki épületrészek és terek védelmére, a szomszédos épületek állagmegóvására, valamint a kiváló minőségű restaurátori munkálatokra. Az épület régi szerkezetét nagy részében megtartották, de több területen is megerősítésre, illetve anyagcserére volt szükség – többek között például új alaplemezt helyeztek be, a pince feletti födém 95%-ban kicserélődött, több fal is vasbeton köpenyezést kapott, illetve új vasbeton zárófödém is készült.

Érdekesség, hogy a bontás során számos alkalommal találtak éles gránátokat és páncéltörő lövegeket – melyeket természetesen szakszerűen tűzszerészek hatástalanítottak.

A kivitelezés következő fázisaként hamarosan megkezdődnek az elektromos, a gépészeti és a szárazépítési munkák, majd a munka a felületképzéssel, az általános, valamint a hideg- és melegburkolási munkákkal, az egyedi falburkolatok és asztalos szerkezetek kialakításával, valamint a bútorozással folytatódik.

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások